Confruntarea cu extrema. Victime si tortionari in secolul XX

Tzvetan Todorov

Confruntarea cu extrema. Victime si tortionari in secolul XX

Humanitas, Psihologie & Antropologie, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Societatea civilă

Embed:

„Secolul XX se apropie de sfarsit si suntem, cu totii, tentati sa ne intrebam: care ii va fi locul in istorie? cum ne vom aminti de el intr-o buna zi? Nu stiu, si nimeni nu stie, raspunsul complet la aceste intrebari; am insa certitudinea ca amintirea secolului XX va fi marcata pentru totdeauna de o inventie a sa: lagarele totalitare. Am descoperit regimul politic extrem, totalitarismul, si extrema lui, lagarele.
Aceasta institutie macabra se preteaza la tot felul de comentarii: istorice, politice, psihologice. Comentariul pe care-l propun aici, prin intermediul unei anchete narative si personale, e insa unul de ordin moral. Contrar unei prejudecati raspandite, viata morala nu a pierit in lagare; mai mult, s-ar putea ca tocmai aici sa gasim fundamentele unei morale cotidiene adecvata vremurilor noastre.“

Info
Tzvetan Todorov
Detalii produs
Tzvetan Todorov
Tzvetan Todorov

TZVETAN TODOROV, filozof, istoric, lingvist, critic literar şi eseist francez de origine bulgară, s-a născut la Sofia în 1939. Din 1963 s-a stabilit în Franţa. În 1970 a obţinut doctoratul de stat, iar în 1973 a devenit cetăţean francez. Din 1968 a lucrat la CNRS, al cărui director a devenit în 1978, fiind în prezent director de cercetare onorific.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.