Corespondenta 1918-1969

Martin Heidegger, Elisabeth Blochmann

Corespondenta 1918-1969

Humanitas / Colectia: Seria de autor Martin Heidegger

Embed:

Acest schimb de scrisori, ce se intinde pe o jumatate de secol, a fost socotit - alaturi de corespondenta purtata cu Jaspers - cea mai "filozofica" marturie epistolara heideggeriana. Caci pagini intregi din acest volum vorbesc, retrospectiv, despre Fiinta si timp si despre "imprudenta" enorma a acestei carti, aducandu-ne în fata ochilor spectacolul fascinant al criticii radicale pe care Heidegger a facut-o propriei filozofii.


Dar, nu mai putin, aflam un pasionat schimb de idei intre doi pedagogi, care stiu, deopotriva, ca "viata spirituala nu poate fi predata de la catedra; ea nu poate fi decat traita, intr-o forma in care cei ce iau parte la ea sa se simta nemijlocit patrunsi in propria lor existenta".


Punctul culminant al acestui schimb epistolar vine foarte devreme: e vorba de anul 1933, cand Heidegger devine, pentru scurt timp, rector al Universitatii din Freiburg - iar, la celalalt pol, vechea sa prietena e silita sa ia calea exilului din pricina originii sale evreiesti. Dimensiunea si motivatiile reale ale implicarii filozofului in politica, intr-o vreme in care "multe lucruri scapa putintei noastre de a intelege", transpar aici cu multa claritate si, mai cu seama, ferite de interpretarile ideologizante ulterioare.

traducere din germana de Ileana Snagoveanu-Spielgelberg

Info
Martin Heidegger
Elisabeth Blochmann
Detalii produs
Martin Heidegger
Martin Heidegger

MARTIN HEIDEGGER (1889–1976) este unul dintre cei mai importanţi filozofi ai secolului XX. Provine din şcoala fenomenologică întemeiată de Edmund Husserl, al cărui elev apropiat a fost la Freiburg.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.