Închide Close
Crizele republicii

Editura Humanitas

Hannah Arendt, Crizele republicii

Sub titlul Crizele republicii au fost reunite patru studii de filozofie politica referitoare la crizele traversate de America in anii '60–'70, crize care i-au pus la grea incercare sistemul de guvernamant. Piesa de rezistenta a volumului este celebrul eseu Despre violenta. Minciuna in politica analizeaza cu luciditate rolul de creator de imagine al Documentelor Pentagonului. Nesupunerea civica examineaza diversele miscari contestatare, de la cele care se impotrivesc discriminarii rasiale pana la formele de opozitie fata de razboiul din Vietnam. Ganduri despre politica si revolutie contine, sub forma unui interviu luat autoarei in 1970 de scriitorul german Adalbert Reif, un comentariu la tezele expuse in Despre violenta. Iata un esantion caracteristic pentru filozofia politica practicata de Hannah Arendt: revolutiile nu sunt conduse de cei oprimati si nici „facute“ de revolutionari; ultimii culeg puterea „lasata in strada“. Sau: atat capitalisniul, cat si comunismul sunt „sisteme bazate pe expropriere; nici unul nu este remediul celuilalt“.Ion Dur si D.-I. Cenuser
Despre Hannah Arendt

HANNAH ARENDT s-a născut la Hanovra în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârşit prin a-şi lua doctoratul în filozofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl şi Jaspers. A fost arestată de Gestapo în 1933, a reuşit să scape şi s-a refugiat în Franţa. În 1941 a ajuns în SUA, unde iniţial a scris pentru ziarul de limbă germană Aufbau şi a lucrat la Editura Schocken Books, ocupând în acelaşi timp poziţii-cheie în diverse organizaţii evreieşti. A fost una dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice contemporane, abordând în lucrările sale cele două mari şi dificile teme ale epocii postbelice: totalitarismul şi antisemitismul. În 1951 a apărut monumentala monografie The Origins of Totalitarianism, în care analiza mecanismelor ce au făcut posibilă instaurarea unor regimuri totalitare, fasciste sau comuniste, este completată de evidenţierea structurilor care le asigură menţinerea, precum şi a consecinţelor antiumane pe care le generează. În 1962 a participat la Ierusalim, ca ziarist trimis de revista The New Yorker, la procesul lui Adolf Eichmann, experienţă descrisă în cartea Eichmann in Jerusalem (Eichmann la Ierusalim, trad. rom. Humanitas, 2008), în care formulează celebra teză a „banalităţii răului“. În anii '60 şi '70 a ţinut cursuri la mai multe universităţi (Berkeley, Princeton, Chicago) şi la New School for Social Research (New York). A scris pentru numeroase ziare şi reviste, între care Review of Politics, Journal of Politics, The New Yorker, Social Research. A murit la New York în 1975. La Editura Humanitas au mai apărut Scrisori. 1925- (corespondenţa cu Martin Heidegger, 2007) şi Făgăduinţa politicii (2010).

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact