Crizele republicii

Hannah Arendt

Crizele republicii

Humanitas, Eseistică, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Societatea civilă

Embed:

Sub titlul Crizele republicii au fost reunite patru studii de filozofie politica referitoare la crizele traversate de America in anii '60–'70, crize care i-au pus la grea incercare sistemul de guvernamant. Piesa de rezistenta a volumului este celebrul eseu Despre violenta. Minciuna in politica analizeaza cu luciditate rolul de creator de imagine al Documentelor Pentagonului. Nesupunerea civica examineaza diversele miscari contestatare, de la cele care se impotrivesc discriminarii rasiale pana la formele de opozitie fata de razboiul din Vietnam. Ganduri despre politica si revolutie contine, sub forma unui interviu luat autoarei in 1970 de scriitorul german Adalbert Reif, un comentariu la tezele expuse in Despre violenta.


Iata un esantion caracteristic pentru filozofia politica practicata de Hannah Arendt: revolutiile nu sunt conduse de cei oprimati si nici „facute“ de revolutionari; ultimii culeg puterea „lasata in strada“. Sau: atat capitalisniul, cat si comunismul sunt „sisteme bazate pe expropriere; nici unul nu este remediul celuilalt“.
Ion Dur si D.-I. Cenuser

Info
Hannah Arendt
Detalii produs
Hannah Arendt
Hannah Arendt

HANNAH ARENDT s-a născut la Hanovra în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârşit prin a-şi lua doctoratul în filozofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl şi Jaspers. A fost arestată de Gestapo în 1933, a reuşit să scape şi s-a refugiat în Franţa.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.