Cuvant catre crocodili

António Lobo Antunes

Cuvant catre crocodili

Humanitas / Colectia: Raftul întâi

Embed:

„M-am hotarat sa fac o carte numai cu femei – spune Antonio Lobo Antunes. Dupa revolutie era o atmosfera de razboi civil. O miscare de extrema dreapta a ucis multi oameni, intre care prim-ministrul Sa Carneiro. Vreme de un an, miscarea a fost condusa de fostul presedinte al republicii, generalul Spinola. Am scris despre aceasta perioada din perspectiva femeilor legate de personajele masculine – «crocodilii» –, a femeilor carora nu li se spunea totul. Sunt lucruri banuite, ghicite, evocate de aceste sotii, amante, vaduve. Ceea ce iti permite sa folosesti mai multe registre. E o frumoasa provocare sa nu ai de-a face decat cu femei. Una e surda, alta are cancer, alta e obeza. Crocodilii provin dintr-un text in care Tchuang-tse adresa un indemn acestor animale.“


Scriitorul si psihiatrul portughez Antonio Lobo Antunes este unul dintre cei mai indreptatiti candidati la Premiul Nobel pentru literatura. Cartile lui sunt poeme in proza in care se intra, poate, mai greu decat in romanele conventionale. Recompensa lecturii e insa descoperirea unui scriitor surprinzator la fiecare fraza, jongland cu imagini fulgurante intr-o atmosfera de violenta, sarcasm si melancolie plina de caldura omeneasca.
traducere de Micaela Ghitescu

Info
António Lobo Antunes
Detalii produs
António Lobo Antunes
António Lobo Antunes

ANTÓNIO LOBO ANTUNES s-a născut în 1942 la Benfica, acum un cartier al Lisabonei. Este de formație medic psihiatru, urmând tradiția familiei, dar din 1985 s-a dedicat exclusiv scrisului. În timpul războiului colonial a fost înrolat între 1971 și 1973 în Angola ca medic militar, experiență traumatizantă, care a devenit o temă predilectă a prozei sale.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.