De la Sigmund Freud la Jacques Lacan

Elisabeth Roudinesco

De la Sigmund Freud la Jacques Lacan

Humanitas, Istorie, Psihologie & Antropologie / Colectia: Istoria ideilor

Embed:

De la Sigmund Freud la Jacques Lacan, „batalia de o suta de ani“ (1885-1985) a psihanalizei constituie pentru Elisabeth Roudinesco prilejul de a analiza – daca nu cumva de a psihanaliza – o miscare nevoita, spre a se implanta in Europa si America, sa paraseasca terenul pur al ideilor pentru a deveni o ideologie: ideologie bantuita de sectarism, de misticisme si dogmatism, avandu-si radacinile intr-o iudeitate mai mult sau mai putin constientizata... „Stiinta evreiasca“ in Germania, „stiinta burgheza“ in Rusia Sovietica, „stiinta nemteasca“ – mai ales in Franta, dar si in SUA, psihanaliza a izbutit pana la urma, precum visase vienezul Freud, „sa iasa din ghetou“, transformandu-se intr-un vast imperiu condus de IPA, organism international atotputernic in jurul caruia graviteaza, mai mult sau mai putin obediente, societati nationale sfasiate inca de batalii interne. Istoria psihanalizei – demonstreaza Elisabeth Roudinesco – este in mare parte o istorie politica, intretesuta cu istoria si politica lumii din ultima suta de ani.
Din cele doua impresionante tomuri ale editiei franceze, dr. G. Bratescu – el insusi istoric al medicinei – a ales pentru aceasta versiune romana etapele–cheie ale istoriei mondiale si franceze a psihanalizei, cuprinzand, intre altele, o introducere substantiala in doctrina lui Jacques Lacan: prima, probabil, care se afla acum la dispozitia publicului romanesc.

traducere de G. Bratescu

Info
Elisabeth Roudinesco
Detalii produs
Elisabeth Roudinesco
Elisabeth Roudinesco Cand in 1982, la 38 de ani, si-a publicat primul volum al operei sale majore – Batalia de o suta de ani. Istoria psihanalizei in Franta –, Elisabeth Roudinesco era deja cunoscuta in cercurile intelectuale pariziene pentru o serie de lucrari privitoare la freudism sau de interpretare psihanalitica a unor fenomene culturale.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.