Despre comunism

Vladimir Tismăneanu

Despre comunism

Destinul unei religii politice

Humanitas, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Doctrină radicală – economică, morală, socială şi culturală –, comunismul este axat pe realizarea unor scopuri fundamental transformatoare.
Datorită obiectivelor sale universaliste, promisiunilor escatologice şi ambiţiilor atotcuprinzătoare, a fost adesea descris drept o religie politică sau laică. Ţelul său ultim îl reprezenta crearea unei noi civilizaţii, construită pe baza Omului Nou.
Cartea de faţă oferă o abordare deopotrivă teoretică şi istoric-memorialistică a experienţei comuniste din veacul ideologiilor radicale şi al lagărelor de concentrare, reunind texte ce înfăţişează această doctrină ca mit politic, ca religie seculară, ca fantasmă oraculară cu ambiţii de a explica totalitatea lumii şi misterul vieţii.

  Citeşte câteva pagini

  Cristian Robu-Corcan, „Redarea demnităţii de a gândi“ (România literară, 32/2011)

Info
Vladimir Tismăneanu
Detalii produs
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

VLADIMIR TISMĂNEANU (n. 4 iulie 1951, Brașov) a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.