Despre interpretare

Aristotel

Despre interpretare

Humanitas, Filozofie / Colectia: Phi

Embed:

„Daca e privita in ea insasi, cartea lui Aristotel nu pare sa mai spuna multe omului de azi. Daca insa e privita ca o carte de cultura, ea este, intocmai Categoriilor, nu numai o carte mare, a umanitatii, ci si una de la care se poate incepe neincetat, deci la care trebuie sa se revina neincetat.


Sunt trei lucruri care se nasc in carticica aceasta: gramatica, logica si semantica. [...] Gramatica se naste limpede nu numai in, ci si din aceasta carte: este istoriceste cunoscut si consemnat faptul ca reflexiunea gramaticala incepe abia de la De interpretatione. [...] Dar o alta stiinta, mai prestigioasa, se nastea in De interpretatione, desi nu direct din ea, cum facea gramatica: este logica. [...] Indraznim a spune ca reflexiunea logica este in De interpretatione – in ciuda proportiilor lui reduse – mai larga decat in Analitice. Abia acum apare problematica logica in toata amploarea ei. [...] In De interpretatione, logica este tratata independent. E singurul tratat, din cele sase ale Organon-ului, in care problematica logica apare in ansamblul ei si pentru ea insasi.“

Constantin Noica
traducere de Constantin Noica

Info
Aristotel
Detalii produs
 Aristotel
Aristotel S-a nascut la Stagira, in Macedonia, in anul 384 i.Chr (i s-a spus, de altfel, si „Stagiritul“). Tatal lui, Nicomah, a fost medicul personal al regelui macedonean Amyntas al III-lea, bunicul lui Alexandru cel Mare. La Pella, capitala Macedoniei, s-a imprietenit cu Filip, unul dintre cei trei fii ai regelui. Probabil sprijinit de acesta, in 367 i. Chr.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.