Dictionar onomastic

Mircea Horia Simionescu

Dictionar onomastic

Humanitas, Literatură / Colectia: Seria de autor Mircea Horia Simionescu

Embed:

Dictionarul onomastic nu este in primul rand o opera de reflectie morala, ci una de reflectie estetica. Este in fond cel mai original metaroman pe care-l cunosc: un roman al numelor proprii, care sunt adevaratele lui personaje. In loc ca numele sa fie determinat de catre conditia sociala si individuala a celui care-l poarta (in felul legaturii observate la Caragiale de catre Ibraileanu, intr-un eseu stralucitor prin inventivitate), in Dictionar onomastica este in sine creatoare, nascand indivizi "reali", printr-un joc al imaginatiei din care aleatoriul nu lipseste.
...Nu lucrurile poarta nume, numele poarta lucrurile. Suntem in apropierea centrului vital al literaturii ca aventura a cuvantului. (N. Manolescu, Arca lui Noe, vol. III)

...Cartea plesneste de inventie: biografii concentrate in cateva randuri, humor urmuzian, caracterologie, reflectii ascutite eseistice asupra vietii sociale, contemporane, artei si farselor istoriei, romane reduse la o fantastica scurtime... (Ovid. S. Crohmalniceanu: Painea noastra cea de toate zilele)

editia a III-a, definitiva, intregita cu volumul Jumatate plus unu si o prefata a autorului

Info
Mircea Horia Simionescu
Detalii produs
Mircea Horia Simionescu
Mircea Horia Simionescu

Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a născut („mirat", cum îi place să spună) la 23 ianuarie 1928, la Târgovişte, într-o familie descinzând din ramura Brătienilor argeşeni (bunica paternă, fiică a lui Ion Brãtianu) şi din aceea, bucureşteană, a Căciuleştilor, cu întinse ramificaţii în burghezia furnizoare de nume ilustre în medicină, armată, finanţe, drept.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.