Din dragoste de patrie

Maurizio Viroli

Din dragoste de patrie

Humanitas, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Societatea civilă

Embed:

Patriotism si nationalism, cele doua fete ale unei monede pe care ne-am obisnuit sa o consideram calpa, caci nu mai credem in peroratiile teoreticienilor despre cat de mult se cuvine sau nu se cuvine sa-ti iubesti patria. Stim, sau macar presimtim, ca orice dezbatere pe marginea acestei teme raspunde unor interese ideologice ce n-au decat un scop: sa ne convinga ca albu-i negru si invers, dupa cum o cer obscurele ratiuni politice.
La capatul unei demonstratii de o rigoare desavarsita, Maurizio Viroli, profesor de stiinte politice la Universitatea din Princeton, ne dovedeste contrariul: omul nu poate fi gandit in lipsa unei patrii, iar feluritele conotatii capatate de-a lungul timpului de cei doi termeni sunt doar avatarurile unui sentiment fundamental ce nu va disparea decat o data cu ultimul om. In schimb, albul poate deveni negru numai atunci cand factorul politic isi face simtita prezenta.

Info
Maurizio Viroli
Detalii produs
Maurizio Viroli
Maurizio Viroli Nascut in 1952 la Forli, in Italia, Maurizio Viroli este profesor de stiinte politice la Universitatea Priceton.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.