Drapelul englez

Imre Kertesz

Drapelul englez

Humanitas, Literatură / Colectia: Cartea de pe noptieră

Embed:

Viata vazuta prin trei perechi de ochi. Un batran scriitor care incearca sa le povesteasca tinerilor sai discipoli o singura amintire tragicomica din timpul revolutiei maghiare din 1956, dar ca sa ajunga la ea trebuie sa dea la o parte un intreg paienjenis al memoriei. Un „cautator de urme“ care incearca sa-si reconstituie trecutul de prizonier intr-un lagar de concentrare, eliberandu-se astfel definitiv. Un traducator din Budapesta care ia trenul ca sa incerce sa petreaca cateva zile de relaxare, la Viena. Istoria mare a unei tari mici vazuta in trei secvente subiective. Trei esecuri ale acestor calatorii in timp si spatiu: scriitorul nu se face inteles, „cautatorul de urme“ se simte in contratimp cu lumea in care se afla si cu propria-i viata, iar traducatorul este coborat din tren, la granita, cu proces verbal de contraventie. In cele trei esecuri – o consolare: povestind, intelegi. Trei nuvele bazate pe o singura idee: orice ar face si oricum s-ar purta, omul este putin vinovat.
Sfatul criticului: nu repetati cliseul ca Premiul Nobel s-ar da in ultimul timp numai si numai din ratiuni extraliterare. In ce ma priveste ma bucur ca, gratie lui, am descoperit un scriitor de o gingasie a formularii si o tarie a gandului ce tin de marea literatura.

Info
Imre Kertesz
Detalii produs
Imre Kertesz
Imre Kertesz S-a nascut pe 9 noiembrie 1929, la Budapesta. La varsta de 14 ani a fost deportat in lagarele naziste de exterminare (Buchenwald, Auschwitz), de unde a revenit in 1945. In 1948 si-a dat bacalaureatul la Budapesta, apoi, intre 1948 si 1950, a colaborat cu articole la doua dintre cele mai importante ziare din capitala Ungariei.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.