Escroc SRL

C. G. Balan

Escroc SRL

Humanitas, Literatură

Embed:

Volum câştigător al Concursului de Debut Literar UniCredit (roman), ediţia a VI-a, 2013

„Escroc SRL este un roman al peripeţiilor unui tânăr plecat ilegal din România, care îşi aranjează situaţia în Occident prin tot soiul de malversaţii, de la despăgubiri pentru accidente de maşină simulate la fraude în cazinouri şi chiar spargeri de bănci. Lui Marcel, protagonistul romanului, i se asociază în aceste operaţiuni alţi doi conaţionali, Mario şi Adi, alcătuind un trio memorabil de «gangsteri», nonşalant şi inventiv, în care fiecare îşi pune amprenta propriei personalităţi. Naraţiunea alertă, cu o atentă documentaţie faptică, face lectura fluentă şi agreabilă. Nu în ultimul rând, contribuie la reuşita romanului autenticitatea vocii narative, la persoana întâi. Marcel nu e doar un escroc dornic de înavuţire rapidă. Opţiunea lui, a unui ins cu un intelect deloc mărginit, se sprijină pe o filozofie de viaţă ale cărei rădăcini transpar din secvenţele retrospective ale copilăriei şi adolescenţei eroului, petrecute în ţară.“ (Liviu PAPADIMA)

„Finalizat în aproximativ doi ani (început la Paris, continuat la Bucureşti, apoi în Ottawa), Escroc SRL este bazat pe fapte reale. La începutul anilor '90, Marcel Zisu părăseşte ţara ilegal. După douăzeci de ani de peregrinări revine în satul bunicilor săi, fără să ştie prea bine de ce. Amintirile despre personajele care i-au animat copilăria îl ţintuiesc la o masă de scris. Satul este de altfel pustiu. Un refugiu perfect pentru un lup singuratic. Escroc de profesie, Marcel porneşte acum în prima şi singura întreprindere serioasă a vieţii... O spovedanie contra cronometru. O confesiune ce trebuie finalizată în şase săptămâni. Va fi acum, într-al doisprezecelea ceas, onest până la capăt, sau această confesiune este doar o ultimă escrocherie, o escrocherie în care Marcel Zisu şi-a pus gaj sufletul?“ (C.G. BALAN)

  Citeşte câteva pagini

Info
C. G. Balan
Detalii produs
C. G. Balan
C. G. Balan

C.G. BALAN s-a născut în 1972, în Bucureşti. Obţine licenţa în cadrul Universităţii de Construcţii Bucureşti, apoi diploma de master în inginerie mecanică la Ottawa University, în 2004. Începând cu acelaşi an, publică editoriale satirice în diverse ziare ale comunităţii românilor din Canada - ţară în care a emigrat imediat după terminarea facultăţii.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.