Europa si ideea de natiune

José Ortega y Gasset

Europa si ideea de natiune

Humanitas, Eseistică, Istorie, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Notorietatea dobandita de Revolta maselor il nelinistea oarecum pe Ortega si, in ultimii sai ani de viata, s-a gandit sa scrie sub titlul „Dupa douazeci de ani“ ceea ce considera ca avea de spus despre „stadiul problemei“ analizate in acele pagini, dupa trecerea unui sfert de secol, cand noi fapte survenite intre timp puteau face posibila o a doua parte sau o prelungire a reflectiilor sale. Dar, ca multe alte proiecte ale lui Ortega, nici acesta nu si-a gasit locul in sirul zilelor sale laborioase si acel studiu n-a ajuns sa fie realizat.


Cu toate acestea, paginile reunite acum sub titlul Europa si ideea de natiune aduc in buna parte la indeplinire acel proiect. Tema lor fundamentala este analiza marilor schimbari sociale intervenite in deceniile posterioare publicarii Revoltei maselor si, in special, criza ideii de natiune asa cum aparuse ea vertebrand viata societatii europene din secolul al XVII-lea incoace.


Se stie ca Ortega era spaniol pana in maduva oaselor, dar, in acelasi timp, deloc provincial si nici chiar nationalist, ci foarte european. Exilul l-a facut sa peregrineze prin tari straine si sa se adreseze unor asistente indepartate. Asa incat cuvintele adunate acum in cartea de fata au fost adresate anume unui public din Elvetia, Germania si Anglia. E vorba, asadar, de roade ale unei depline maturitati intelectuale si, in ultima instanta, de rezumate ale unor meditatii ample. Tema lor centrala este preocuparea fata de viitorul iminent al istoriei europene, iar acel viitor – palpat in paginile de fata ale lui Ortega – a si devenit, si continua sa fie, prezentul istoric ce ne contine astazi. E deci una dintre cartile cele mai actuale din mostenirea lui Ortega.


Paulino Garagorri

traducere de Sorin Marculescu

Info
José Ortega y Gasset
Detalii produs
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.