Experimentul si spiritul matematic

Lucian Blaga

Experimentul si spiritul matematic

Humanitas, Filozofie, Mari Autori Români Interbelici / Colectia: Seria de autor Lucian Blaga

Embed:

„Interventia activa a omului in mersul fenomenelor naturale este un factor ce intra chiar in definitia «experimentului». Pentru ca experimentul sa poata fi prefacut in metoda de cercetare, trebuie sa se procedeze in prealabil la o reductie pe scara intinsa a complicitatii universale presupuse ca intervenind in producerea oricarui fenomen. Exista pe de o parte experimentul antic-aristotelic-goethean, inteles mai mult ca o largirea empiriei obisnuite... Matematica era considerata un mod superior de cunoastere: conditiile de lucru permiteau stabilirea unor «legi statistice».
Exista pe de alta parte experimentul galileo-newtonian, care se substituie empiriei obisnuite... Numai conjugat cu spiritul matematic, acest tip de experiment a devenit complet asimilabil stiintei: stiinta a intrat in faza spiritului «de precizie».


Nici o consideratie nu ne impiedica a admite – cat priveste viitorul – o alternanta, principial nelimitata, a fazelor de precizie cu fazele statistice.“

Lucian Blaga

Info
Lucian Blaga
Detalii produs
Lucian Blaga
Lucian Blaga

(Lancrăm-Sebeş, 9 mai 1895-Cluj, 6 mai 1961). Face şcoala primară germană la Sebeş (1902-1906) şi liceul „Andrei Şaguna" la Braşov (1906-1914). Debutează în ziarele aradene Tribuna cu poezia „Pe tarm" (1910) si Romanul cu studiul Reflectii asupra intuitiei lui Bergson (1914). Urmează cursurile Facultăţii de teologie din Sibiu şi Oradea (1914-1916).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.