Explorari logico-filozofice

Mircea Dumitru

Explorari logico-filozofice

Humanitas, Filozofie / Colectia: Academica

Embed:

Cartea Explorari logico-filozofice prezinta interes si este reprezentativa in doua privinte. In primul rand, pentru ca ofera, prin opt studii de specialitate, de larga respiratie, o imagine a marelui potential tematic de care dispune astazi „logica filozofica“, demers care poate fi caracterizat in egala masura ca fiind de sursa logica si adresa filozofica, dar si de sursa filozofica si adresa logica; in alti termeni, este vorba de o filozofie convertita in logica si de logica convertita in filozofie. In al doilea rand, cartea este reprezentativa pentru creatia remarcabila a unui filozof roman specializat in logica. Profesorul Mircea Dumitru este un participant activ in miezul vietii noastre de idei si se numara printre cei care atesta legatura dintre filozofie, stiinta si viata, legatura necesitand o perpetua reconfirmare, cu fiecare progres al cunoasterii.
Explorarile logico-filozofice definesc cateva dintre problemele care intereseaza cercetarea contemporana, prezinta principalele variante de solutii din literatura de specialitate si avanseaza sugestii proprii, solid argumentate, ale autorului.
Incepand prin a discuta un pasaj obscur dintr-un dialog al lui Platon, Explorarile parcurg un itinerar tematic de o mare diversitate, centrate pe ideile semanticii si instrumentele oferite de logica modala, si sfarsesc prin a discuta controversata problema a existentei unor drepturi naturale ale omului.
Exegeza de text, reconstructie rationala a unor momente din istoria stiintei, reluare a unor doctrine influente din logica de azi si din filozofiile de ramura, cartea ne readuce pe taramul ideilor generale, de miza universala, dupa ce ne-a impus aspra recluziune a studiului logic.

Info
Mircea Dumitru
Detalii produs
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru S-a nascut in 1960; este profesor la Catedra de filozofie teoretica si logica si in prezent decanul Facultatii de Filozofie a Universitatii din Bucuresti. Este doctor in filozofie, specializarea logica, al Universitatii Tulane, New Orleans, SUA (mai 1998) si doctor in filozofie, specializarea filozofia limbajului, al Universitatii din Bucuresti (iulie 1998).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.