Familia Borgia

Mario Puzo

Familia Borgia

Humanitas, Istorie, Literatură / Colectia: Roman istoric

Embed:

Inainte de moartea sa, in 2001, Mario Puzo incepuse sa lucreze la un roman despre familia Borgia din secolul al XV-lea pe care o considera "prima familie mafiota". Exista paralele evidente intre familia Borgia si clanul Corleone imortalizat in Nasul, dar asemanarile sunt in mare masura superficiale, cel putin asa cum sunt prezentate aici.

Romanul se deschide cu manipularea alegerilor papale din 1492 de catre cardinalul Rodrigo Borgia pentru a deveni noul papa Alexandru. Hotarat sa intemeieze o dinastie, el il numeste pe fiul sau Cesare cardinal in locul sau si, dupa un act de incest strategic manevrat intre fratii Cesare si Lucrezia, incepe sa-si elimine fara mila adversarii si incerca sa-si casatoreasca copiii cu urmasi ai familiilor nobile din Franta si Spania. Dar Cesare prefera sa fie soldat, iar Lucrezia voia sa se marite din dragoste; aceste dorinte au contribuit in aceeasi masura la jocurile politice riscante la caderea familiei Borgia in rastimpul unei generatii.

Puzo incearca sa nu devieze de la faptele cunoscute, tesandu-si astfel cu arta naratiunea printre scene renascentiste, imbogatind evenimentele cu dialoguri imaginare sau medalioane ale lui Machiavelli, Michelangelo sau Da Vinci.
traducere de Delia Razdolescu

Info
Mario Puzo
Detalii produs
Mario Puzo
Mario Puzo Mario Puzo, autorul celebrei saga Nasul, s-a nascut in 1920, la New York, intr-o familie de imigranti italieni. Tatal sau era muncitor feroviar, iar Mario si cei sase frati ai sai au crescut intr-o modesta locuinta situata chiar deasupra depoului. Descopera de la o varsta frageda bibliotecile publice si literatura, ceea ce ii trezeste interesul pentru scris.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.