Închide Close
Femeia de la miezul noptii

Editura Humanitas

Radu Albala, Femeia de la miezul noptii

În colecția Cartea de pe noptieră

„Cu domnul Albala in fata ochilor, vibrand de la briantina pana la ghetre, lumea – chiar inainte de a-l citi – fictiona, crea, facea literatura, isi imagina o alta lume. Era faptura reala dintr-un paradis numit poveste de unde cobora cand ca dintr-un Mercedes, cand ca dintr-o caleasca, pentru ca apoi fraza si manuscrisul lui sa-l recupereze intreg, cu toate manierele si hachitele sale.“ Radu Cosasu „... Povesti multi etajate, spuse cu farmec desuet, impanate cu frugalitati balcanice, presarate cu mirodenii orientale si aromate cu senzualitati fine, desi de extractie – uneori – perfect vulgara. (A se vedea biografiile descultelor. Tuta, Tereza si Tamara sunt femei din popor, iar Tofana, desi aristocrata, „trage a prost“, cum trage si Thais, fata de bancher, si nenumita fata de ofiter din Niste cirese...). Stilul practicat de Radu Albala, in filiatia lui Mateiu Caragiale, asemanator cu al domnului Al. George, e ca un vin ce nu ma lasa deloc indiferent...“ Dumitru Ungureanu, in Observator cultural, nr. 218

Despre Radu Albala
Bucurestean get-beget, RADU ALBALA (20 februarie 1924-10 mai 1994) a fost un evocator ales al atmosferei orasului sau, amestec de Orient descult si Occident rafinat pana la decadenta, al personajelor lui pitoresti, libere, gata oricand sa asculte povesti de amor la un pahar de vorba. La fel ca Mateiu Caragiale a fost el insusi, pana la moarte, si un personaj bucurestean (ii gasiti un provocator portret in Postfata lui Radu Cosasu). Licentiat in Drept si Litere, devine avocat, dar, in 1948, la schimbarea regimului, este eliminat din barou. Povestirile sale, bijuterii stilistice pline de palpit si de mister, scrise cu bucuria cuvantului rar si a intorsaturii de fraza surprinzatoare, prind in amintire toata vitalitatea orasului tineretii sale. Maturitatea incepe pentru scriitor dupa momentul final, tragic, din Femeia de la miezul noptii. Albala devine functionar la Biblioteca Academiei, angajat pentru fondul de manuscrise latine, apoi redactor la ESPLA, de unde e exclus in 1959, iar mai tarziu redactor la Editura Litera, pe atunci singura din Romania unde se putea publica „in regim propriu“. In 1990, cei care l-au mai apucat la editura, vorbeau despre el ca despre un domn din alta lume. Din lumea povestirilor proprii si a Crailor de Curtea Veche. SCRIERI: Antim Ivireanul si vremea lui, 1962, Desculte, 1984, Fapturile paradisului (Desculte vechi si noi), 1987, Femeia de la miezul noptii si alte povestiri desculte, 1994, precum si numeroase traduceri din latina, franceza s.a.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Femeia de la miezul noptii
  • An apariție: 2006
  • Ediție: I
  • Pagini: 232
  • Format: 11X18 cm
  • ISBN: 973-50-1123-9
  • ISBN-10: 973-50-1123-9
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Autor: Radu Albala

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact