Fiinta si proces in ontologia lui Noica

Andrei-Dragos Giulea

Fiinta si proces in ontologia lui Noica

Humanitas / Colectia: Academica

Embed:

A construi un sistem filozofic inseamna, in fapt, a incerca sa spui povestea legata a lumii. Cartea lui Andrei-Dragos Giulea este incercarea de a spune povestea noiciana a lumii din orizontul in care insusi Noica s-a asezat spre a-si construi propria ontologie. Pentru Noica, fiinta nu este ceva sublim, atemporal si incoruptibil, ceva asezat undeva, dincolo de lume, ci ea este chiar ordinea, adica chiar modelul dupa care realitatile lumii se afla intr-un necurmat proces. Termenul-cheie al cartii de fata este cel de proces. Fiinta lumii este proces, este devenire, si de aceea totul in acest univers, de la mintea umana si pana la galaxii, poate fi descris in termeni de proces si de model ontologie.

Teza de doctorat a lui Andrei-Dragos Giulea se inscrie in efortul actualei generatii de filozofi de a intelege ontologia lui Noica. In fond, cum insusi autorul ei afirma, nucleul gandirii noiciene poate fi surprins eel mai bine de versul eminescian: „In orice om o lume isi face incercarea“. Acest vers reprezinta forma concentrata a unei viziuni ontologice pe care lucrarea de fata o analizeaza amanuntit.

Info
Andrei-Dragos Giulea
Detalii produs
Andrei-Dragos Giulea
Andrei-Dragos Giulea ANDREI-DRAGOS GIULEA se naste in 1975 in Izbiceni de Olt. Urmeaza studii de filozofie, limbi clasice si teologie la Universitatea Bucuresti unde este licentiat in filozofie teoretica in 1997.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.