Filozoful crud. O istorie a canibalismului

Cătălin Avramescu

Filozoful crud. O istorie a canibalismului

Humanitas, Eseistică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Scrisa pe baza documentarii in colectii de carte rara din Scotia, Statele Unite, Finlanda, Islanda, Olanda, Germania si Austria, lucrarea oferita publicului roman de Catalin Avramescu este unica istorie sistematica a canibalismului reflectata in oglinda filozofiei. Aceasta istorie este reconstituita ca o succesiune de trei stadii. In cel dintai, canibalul este tratat ca o creatura ivita din menajeria dreptului naturii. In cel de-al doilea, el ajunge o retorta diabolica, al carei rost e sa incurce socotelile teologilor si metafizicienilor. Cel de-al treilea este cel in care se pare ca am ajuns azi: un stadiu in care antropofagia apare ca un produs al circumstantelor si al educatiei. Dreptul natural, materialismul si relativismul sunt cele trei mari discipline animate de prezenta canibalului.

Fiind doar in ultima instanta subiectul concret al unei antropologii aberante, canibalul este mai inainte de orice o creatura livresca, un personaj ce anima scrierile filozofilor si juristilor dintr-o perioada sau alta a istoriei. Destinul sau lumineaza misterul general al declinului teoriilor dreptului natural, un declin in spatiul caruia gandim noi astazi notiunile de bine si rau.

Info
Cătălin Avramescu
Detalii produs
Cătălin Avramescu
Cătălin Avramescu

CĂTĂLIN AVRAMESCU (n. 1967) este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti şi docent al Universităţii din Helsinki. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de istorie a gândirii politice.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.