Gödel, Escher, Bach: Brilianta Ghirlandă Eternă

Douglas R. Hofstadter

Gödel, Escher, Bach: Brilianta Ghirlandă Eternă

Humanitas, Filozofie, ştiinţă

Embed:

Volum distins cu Premiul Pulitzer

„În librării, GEB poate fi întâlnită pe rafturile celor mai diverse secţiuni, între care nu doar matematică, ştiinţe generale, filozofie şi ştiinţe cognitive (ceea ce are sens), dar şi religie, ocultism sau Dumnezeu mai ştie ce. De ce e atât de greu de înţeles cu ce se ocupă această carte? Cu siguranţă nu e vorba doar de lungimea ei. Nu, lucrul acesta se datorează în parte faptului că GEB explorează, şi nu doar într-un mod superficial, un ansamblu atât de eterogen de subiecte – fugi şi canoane, logică şi adevăr, geometrie, recursivitate, structuri sintactice, natura sensului, budismul zen, paradoxuri, creier şi minte, reducţionism şi holism, colonii de furnici, reprezentări mentale şi concepte, traducere, computere şi limbaje de programare, ADN, proteine, cod genetic, inteligenţă artificială, creativitate, conştiinţă şi liber arbitru – uneori chiar şi artă şi muzică, dintre toate lucrurile! –, încât multora li se pare imposibil să îi localizeze tema centrală.
GEB este o încercare foarte personală de a argumenta cum este posibil ca fiinţele animate să apară dintr-o materie inanimată. Ce este sinele şi cum poate apărea un sine din ceva la fel de lipsit de sine ca o piatră sau o baltă de noroi?“ (Douglas R. HOFSTADTER)

  Citește câteva pagini

Info
Douglas R. Hofstadter
Detalii produs
Douglas R. Hofstadter
Douglas R. Hofstadter

DOUGLAS R. HOFSTADTER (n. 1945) este un autor american, profesor de ştiinţe cognitive şi literatură comparată la Universitatea din Indiana şi, în cadrul aceleiaşi instituţii, director al FARG (Fluid Analogies Research Group) la Centrul de Cercetare a Conceptelor şi Cogniţiei.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.