Gandirea captiva

Czesław Miłosz

Gandirea captiva

Humanitas, Eseistică / Colectia: Procesul comunismului

Embed:

In 1951, dupa ce lucrase sase ani in diplomatie ca atasat cultural la Washington si la Paris, poetul polonez Czeslaw Milosz – viitor laureat (1980) al Premiului Nobel – alege exilul.
Gandirea captiva (1953) e actul de constiinta prin care scriitorul isi consfinteste divortul de lagarul comunist si, deopotriva, o analiza de mare acuratete a starii de spirit specifice intelectualilor din tarile „logocratiei populare–. Cu o acribie greu de banuit la un poet, Milosz descifreaza adevarul dublului adevar, deraierile schizofrenice din societatea comunista si, mai ales, impactul bolii asupra artistilor aflati mereu in raporturi ambigue cu puterea. Patru figuri de scriitori, evoluand intre anii '30 si '50, dau consistenta epica eseului: oameni confruntandu-se cu nazismul si comunismul, psihologii construite cu finete si pregnanta exponentiala.
Parte integranta a efortului modern de intelegere a totalitarismului, Gandirea captiva este o marturie deja clasicizata a dilemei morale ce ne insoteste cu aceeasi persistenta acum, ca si atunci.
traducere de Constantin Geambasu

Info
Czesław Miłosz
Detalii produs
Czesław Miłosz
Czesław Miłosz

CZESŁAW MIŁOSZ (30 iunie 1911, Szetejnie/Šeteniai, Lituania de azi – 14 august 2004, Cracovia) – poet, eseist, romancier şi traducător polonez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1980. Este considerat unul dintre cei mai mari poeţi polonezi contemporani.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.