Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“

Jim Baggott

Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“

Humanitas, ştiinţă / Colectia: Ştiinţă

Embed:
Pret: 27.94

În vara lui 2012, la marele accelerator de particule de lângă Geneva a fost descoperit bosonul Higgs, a cărui existenţă fusese prezisă cu o jumătate de secol în urmă. Evenimentul a creat mare vâlvă, mai ales că bosonul Higgs devenise celebru: fiind numit „particula lui Dumnezeu“, din moment ce cu ajutorul lui putea fi explicat felul în care particulele de materie dobândeau masă, era privit ca un „creator“ al materiei. Miza reală a descoperirii era confirmarea şi completarea Modelului Standard, cel care descrie sistematic ansamblul particulelor cunoscute, pe baza teoriilor actuale din fizică.
Urmărind deopotrivă căile care au dus la „inventarea“ bosonului Higgs (deducerea teoretică a existenţei sale) şi aventura descoperirii lui experimentale, cartea lui Jim Baggott e o introducere clară şi intuitivă în problemele fundamentale ale fizicii moderne.

Higgs publicase articolul care avea să-l lege pe vecie de particula care-i poartă numele în 1964. Aşteptase timp de 47 de ani o confirmare. „Mi-e greu acum să mă confrunt cu cel care eram pe-atunci“, a explicat el. „Dar mă simt uşurat că se ajunge la un deznodământ. Ar fi frumos ca, după tot acest timp, ideea să se dovedească a fi corectă.“ (Jim BAGGOTT)

  Citește câteva pagini

Info
Jim Baggott
Detalii produs
Jim Baggott
Jim Baggott

JIM BAGGOTT (n. 1957) a studiat la Universitatea din Manchester, a obținut titlul de doctor în chimie fizică la Universitatea Oxford și a predat la Universitatea din Reading.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.