Hotel Lux

Arkadi Vaksberg

Hotel Lux

Humanitas, Istorie / Colectia: Procesul comunismului

Embed:

Scriitorul Arkadi Vaksberg – autorul unei faimoase biografii a lui Visinski – a dat acestei extraordinare carti-document numele celebrului hotel din Moscova in care primeau directive si uneori erau cazati colaboratorii Kominternului din afara URSS, multi racolati inca din 1919 pentru cauza revolutiei mondiale. Numarul acestor colaborationisti, care fusesera alesi cu grija, exploatandu-li-se cele mai intime amanunte biografice, a atins cateva mii. Prin anii '30, in fruntea plutonului se afla o figura mitica – bulgarul Gheorghi Dimitrov –, in umbra careia Stalin a pus la punct o formidabila retea de control si distrugere, cu ramificatii ce convergeau spre NKDV. In acelas pluton au intrat nu numai membri marcanti ai „partidelor fratesti“, ci si scriitori cunoscuti, nenumarati occidentali din tari prospere, cu solide traditii democratice...


Ce forte obscure i-au impins pe toti acesti oameni sa devina agenti ai Internationalei a III-a, sa faca spionaj pentru Moscova, sa organizeze sabotaje, sa-si predea rudele sau prietenii unui sistem exterminator? Ca sa raspunda la aceasta intrebare, Vaksberg s-a adancit in arhivele, inca bine pazite, ale sistemului sovietic. Cercetarile sale, la care s-au adaugat marturii ale supravietuitorilor, arunca o lumina inedita asupra istoriei comunismului. Aceasta e recompusa din mici istorii de vieti omenesti al caror bilant, fie ca a fost vorba de ucigasi, nebuni sau idealisti naivi, s-a dovedit la fel de impur.
traducere de Mihaela Zoicas

Info
Arkadi Vaksberg
Detalii produs
Arkadi Vaksberg
Arkadi Vaksberg S-a nascut in 1933 in Siberia. Este de profesie jurist. Vreme de mai bine de treizeci de ani a publicat articole istorice si politice in Literaturnaia gazeta. A mai scris: Vychinski, le procureur de Staline, Les grands proces de Moscou (Albin Michel, Paris, 1991) si La Mafia russe (Albin Michel, Paris, 1992).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.