Iesirea din teroare. Termidor si Revolutia

Bronislaw Baczko

Iesirea din teroare. Termidor si Revolutia

Humanitas / Colectia: Istorie

Embed:

La 9 termidor Conventia ii scoate in afara legii pe Robespierre, Saint Just si acolitii lor. A doua zi, toti vor fi ghilotinati. Incepe o perioada tulbure marcata de o dilema politica inedita. Cum se poate iesi din Teroarea pe care aceeasi Conventie o instaurase cu saisprezece luni in urma? Revolutia poate face oare procesul Terorii fara a se autocondamna? Poate ierarhiza raspunderile, in vederea pedepsirii vinovatilor, intre simplii executanti si cei care au votat decretele si ordinele? Poate cultiva ideea de libertate si de respect al drepturilor omului fara sa explice cum a fost cu putinta ca Revolutia, intemeiata pe doctrina Luminilor, sa esueze in vandalism?


Termidor devine astfel paradigmatic pentru toate revolutiile al caror model l-a constituit Revolutia franceza: este momentul mitic, pandit de Istorie, in care ele trebuie sa-si recunoasca esecul. Cu cat apare mai tarziu acest moment, tragedia sociala, crimele si minciunile se acumuleaza, producand un rau din ce in ce mai dificil de inlaturat. Experienta cruda a „revolutiilor“ comuniste o confirma.
traducere de Teodora Cristea

Info
Bronislaw Baczko
Detalii produs
Bronislaw Baczko
Bronislaw Baczko Bronislaw Baczko s-a nascut in 1924 la Varsovia. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial s-a refugiat in teritoriile poloneze din est, ulterior intrate in componenta U.R.S.S. Dupa ce a muncit doi ani intr-un kolhoz, s-a inrolat in armata, in unitatile formate din membrii Partidului Comunist Polonez.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.