![]() Embed: |
Printr-o serie de contributii esentiale care culmineaza cu acest volum, Andrei Oisteanu ne spune istoria interactiunii simbolice dintre romani si evrei. O face inteligent, superdocumentat, empatic si critic in ambele directii ale relatiei. Nici o discutie viitoare despre identitatea romaneasca nu va putea face abstractie de cartea Imaginea evreului in cultura romana.
Sorin Antohi
Ma fascineaza cuprinsul cartii lui Andrei Oisteanu. Se vede imediat ca este altceva: tratarea decontractata a unei teme grave si delicate. Importanta si intr-un sens metodologic mai general (cum se construieste o imagine, adesea atat de diferita de modelul sau real), cartea aceasta ne invita sa ne regandim istoria, raporturile
noastre cu ceilalti si cu noi insine.
Lucian Boia
Aceasta carte a lui Andrei Oisteanu este o excelenta si docta exegeza, situata la interferenta dintre imagologie si antropologie, privind imaginea evreului in cultura romana si centraleuropeana.
Z. Ornea
O carte in chip urgent necesara. Nimeni nu era mai potrivit sa o scrie decat Andrei Oisteanu, cu rabdarea, precizia, echilibrul si umorul cu care ne-a obisnuit de multa vreme. Cititorul va petrece cateva ceasuri de lectura pasionanta si, daca e om intreg, va cadea pe ganduri.
Andrei Plesu
Andrei Oisteanu detine secretul artei de a examina cu un calm de antropolog care a vazut si citit multe formele uneori hidoase si nocive, alteori hilare si benigne, pe care le poate lua o reprezentare a evreului contopind prejudecati, stereotipuri si stravechi deprinderi ale demonizarii intalnite in cultura europeana. Cartea lui aplica acestor maladii ale spiritului tratamentul tonic al inteligentei si al spiritului critic.
Leon Volovici
Comentarii
Publică un comentariu nou