Instaurarea tabloului

Victor Ieronim Stoichiţă

Instaurarea tabloului

Metapictura în zorii Timpurilor Moderne

Humanitas, Critică De Artă / Colectia: Seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă

Embed:

„Această carte consacrată apariției tabloului a fost scrisă pe vremea dispariţiei sale. Este vorba desigur, în primul rând, de consecinţa unui anume Zeitgeist care face în aşa fel încât tensiunile, întrebările şi obsesiile ce străbat creaţia artistică a unei epoci să-şi găsească pandantul în discursul istoric al aceleiaşi epoci. A vorbi despre «instaurarea tabloului» în vremea în care imaginea artistică instaurează un dialog nu lipsit de tensiune cu certitudinile (şi servituţile) acestui mediu pictural, pentru a se lansa în virtualitatea spaţiilor computerizate şi în lumea instalaţiilor video, ține de un impuls fundamental ce provine din spiritul artistic contemporan şi care se traduce în demersul unei hermeneutici istorice a faptelor culturale.“ (Victor Ieronim STOICHIŢĂ)

„O poveste originală şi fascinantă, având ca obiect geneza noţiunii de pictură ca artă în sensul modern al termenului... O carte remarcabilă.“ (Celeste Brusati, The Art Bulletin)

„Din punctul de vedere al metodei, este una dintre cele mai importante contribuţii actuale la logica imaginii moderne.“ (Christiane Kruse, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Consider această carte drept una dintre reuşitele majore ale istoriei artei din ultimii ani.“ (Hans Belting)

  Citeşte câteva pagini

  Andreea Răsuceanu, „Viaţa tablourilor“ (România literară, octombrie 2013)

Info
Victor Ieronim Stoichiţă
Detalii produs
Victor Ieronim Stoichiţă
Victor Ieronim Stoichiţă

VICTOR IERONIM STOICHIȚĂ s-a născut la Bucureşti, la 13 iunie 1949. Studii universitare la Bucureşti, Roma (licenţă în istoria artei) şi Paris (doctorat de stat). A fost asistent la Catedra de istoria şi teoria artei a Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti (1973–1981) şi la Institutul de Istorie a Artei al Universităţii din München (1984–1990).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.