Insula serpilor – Unde scurte VI

Monica Lovinescu

Insula serpilor – Unde scurte VI

Humanitas, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:

"Cum "anii nouazeci", departe de a fi "falnici", au sfidat, in prima jumatate a deceniului, toate previziunile, pana si pe cele mai pesimiste, paginile ce urmeaza (din 1990 pana in 1995) apartin deceptiei. [...]


Ideea unui "proces al comunismului", vehiculata initial la noi de intelectuali lucizi, ca si de fosti detinuti politici, a disparut parca obosita de propria-i si inutila repetitie. Te sfiesti sa te mai prezinti cu ea in fata unei lumi pe dos, ca cea de acum.


Nu impartasesc aceasta timiditate. Volumul de fata constituie, de fapt, un catalog de obsesii. N-am ocolit, in alegerea textelor, repetitia, fiindca obsesia centrala este si esentiala: uitarea de azi poate avea consecinte incalculabile. Memoria e piatra de temelie si de dainuire fara de care riscam sa devenim o tara de inlocuitori si nu de locuitori. [...]


"Originali", cum s-a spus cu un termen azi uzat dar nu mai putin adecvat, mai suntem si din alt punct de vedere. Ne lasam mereu ispititi de ceea ce as putea numi sindromul "Insula serpilor". Nu ma refer doar la serparia fostilor comunisti, ci si la tentatia izolarii. Pendulam intre Miorita (complexul nostru de superioritate) si Moftul roman (complexul de inferioritate). Nationalismul ne este latrator iar critica e inlocuita de zeflemea. Suntem falosi cand n-avem pe ce si timorati cand am putea fi mandri (ca in cazul rezistentei din munti, singura din toata Europa ocupata de Armata Rosie). Ca la noi, la nimenea."

Info
Monica Lovinescu
Detalii produs
Monica Lovinescu
Monica Lovinescu

MONICA LOVINESCU (19 nov. 1923–20 apr. 2008), jurnalistă şi critic literar, fiica lui E. Lovinescu şi a Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, este cea mai importantă voce feminină a exilului românesc.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.