Intoarcerea caravelelor

António Lobo Antunes

Intoarcerea caravelelor

Humanitas, Literatură / Colectia: Raftul întâi

Embed:

Scris cu o formidabila forta poetica si imaginativa, romanul Intoarcerea caravelelor e in acelasi timp o epopee si o anti–epopee care demitizeaza istoria imperiului colonial portughez. Personajul lui Antonio Lobo Antunes se intoarce in patrie dupa Revolutia garoafelor, traind tragedia revenirii intr-o Portugalie decrepita, roasa de vremi, impreuna cu eroii trecutului, care intra fabulos, carnavalesc si comic in scena: Vasco da Gama, Diogo Cao, Pedro Alvares Cabral, Camoes si insusi regele Don Manuel I, zis cel Norocos, fiindca sub domnia lui s-a nascut imperiul colonial.


Stilul lui Antonio Lobo Antunes aminteste, poate, de realismul magic al scriitorilor sudamericani, dar amprenta lui e acea ironie tragica nascuta din amestecul de glorie si decadere al istoriei Portugaliei si din melancolia fado–ului.
traducere de Micaela Ghitulescu

Info
António Lobo Antunes
Detalii produs
António Lobo Antunes
António Lobo Antunes

ANTÓNIO LOBO ANTUNES s-a născut în 1942 la Benfica, acum un cartier al Lisabonei. Este de formație medic psihiatru, urmând tradiția familiei, dar din 1985 s-a dedicat exclusiv scrisului. În timpul războiului colonial a fost înrolat între 1971 și 1973 în Angola ca medic militar, experiență traumatizantă, care a devenit o temă predilectă a prozei sale.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.