Intre parinte si copil

Haim G. Ginott

Intre parinte si copil

Humanitas / Colectia: Humanitas practic

Embed:

Dupa ce parcurgi mai multe carti moderne de crestere a copiilor, ramai cu impresia ca, pana la urma, toate seamana. Mai bine sau mai rau scrise, mai antrenante sau mai plicticoase, toate pun in circulatie cam aceleasi idei si "tehnici" sau "strategii".


Cartea aceasta e altfel. Mai intai, nu este foarte moderna, desi traducerea in romaneste s-a fãcut dupa o editie adusa la zi. Are o varsta respectabila (peste 40 de ani) si de aceea e considerata un ghid clasic. A fost, in plus, un mare bestseller international.


Cartea aceasta, apoi, e plina de idei originale si proaspete. Punctul lor de pornire poate fi formulat intr-o fraza: sentimentele copilului, fie ele bune sau rele, sunt permise si trebuie confirmate de parinte, dar comportamentele copilului trebuie limitate.


De la aceasta distinctie intre sentiment si comportament, un nou stil de comunicare si o seama de consecinte. Stiati, de pilda, ca e o greseala sa laudam caracterul copilului? (el stie foarte bine ce simte si ca nu merita atata lauda") Sau ca un copil poate uneori sa ne urasca - si noi la fel pe el? (dar orice sentiment e acceptabil") Sau ca putem spune copilului un nu mai putin dureros daruindu-i in fantezie ceea ce nu-i putem oferi in realitate? ("cat as vrea sa-ti pot cumpara papusa, dar deocamdata n-am bani")


Ghidul doctorului Ginott este o mina de aur pentru parinti. Parintii romani il au abia acum la dispozitie. Ar fi pacat sa nu-l foloseasca.'intre parinte si copil" suna astazi mai adevarat ca oricand, pentru ca are la baza principii universale imuabile, nu strategii ori tehnici. Trebuie sa fim modele pentru copiii nostri, si nu judecatori. Comunicarea respectuoasa functioneaza doar daca respectul e reciproc. O carte uluitoare! Dr. Stephen Covey, autorul cartii "Eficienta in sapte trepte".

Traducere din engleza de Oana Vlad

Info
Haim G. Ginott
Detalii produs
Haim G. Ginott
Haim G. Ginott

Dr. HAIM G. GINOTT (1922–1973) a fost un cunoscut psiholog și psihoterapeut american de origine israeliană, specializat în probleme de educație a copilului și în relațiile dintre părinți/profesori și copii. Și-a început cariera în țara natală ca profesor de școală elementară.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.