Introducere in filozofia istoriei

Raymond Aron

Introducere in filozofia istoriei

Humanitas, Filozofie, Istorie / Colectia: Teoria istoriei

Embed:

Filozofia istoriei este o parte esentiala a filozofiei, fiindu-i totodata introducere si concluzie. Introducere, deoarece trebuie sa intelegem istoria ca sa gandim destinul omenesc [...]; concluzie, deoarece nu exista intelegere a devenirii fara o doctrina asupra omului.

Raymond Aron
Scrisa in raspar cu traditia universitara franceza marcata de pozitivismul secolului XIX, dar opunandu-se in egala masura metafizicilor de sorginte hegeliana ale istoriei, intre care si cea marxista, teza de doctorat a lui Raymond Aron, sustinuta la Sorbona in 1938, isi pastreaza si astazi actualitatea, desi conceptiile asupra istoriei au suferit modificari drastice. Iar asta, pentru ca autorul a conferit demersului sau, tinand de filozofia critica si preocupat mai cu seama de cercetarea validitatii stiintelor istorice, o ampla deschidere catre dublul destin al omului: acela de a fi deopotriva o fiinta angajata in istorie si una capabila de reflectie, asadar de depasirea propriilor limitari.


Actuala versiune romaneasca a folosit editia Gallimard din 1986, revazuta si adnotata de Sylvie Mesure.
traducere de Horia Ganescu

Info
Raymond Aron
Detalii produs
Raymond Aron
Raymond Aron Filozof, sociolog si politolog francez renumit(1905–1983). A studiat filozofia la prestigioasa Ecole Normale Superieure din Paris (1924–1928), unde a fost coleg cu Jean-Paul Sartre. Si-a inceput cariera universitara in Germania (1930–1933), asistand in mod direct la ascensiunea nazismului.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.