Istoria nebuniei in epoca clasica

Michel Foucault

Istoria nebuniei in epoca clasica

Humanitas, Filozofie, Istorie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Michel Foucault a lasat o opera vasta si provocatoare, ordonata de cateva teme esentiale pentru societatea moderna: nebunia, delincventa si institutiile corespunzatoare, sexualitatea, „arheologia“ cunoasterii, raportul acesteia din urma cu puterea. Influenta lui intelectuala a fost comparata cu aceea a unui Kant sau Nietzsche: dupa fiecare dintre ei, subiectele de care s-au apropiat nu mai pot fi atinse in chip inocent.


In ciuda titlului, cartea nu este o istorie a nebuniei in secolele XVII–XVIII, pentru Foucault nebunia neexistand ca atare, nefiind o constanta antropologica. Problema centrala a lucrarii e aparitia a ceea ce autorul numeste „practicile“ – mai mult sau mai putin rationalizate, regularizate, constiente – care deseneaza conturul modern al nebuniei: discursul psihiatriei, nasterea azilului, institutionalizarea alienatilor. Iar la Foucault, „practica“ este deopotriva maniera de a gandi si de a actiona, de a spune si de a face.


Asadar, cititorului i se pune la dispozitie o demonstratie complexa si solida, minutios sustinuta cu documente de arhiva si publicatii aproape uitate, care propune o imagine imprevizibila a nebuniei si, in consecinta, a ratiunii, a fiintei umane, a modernitatii.

traducere de Mircea Vasilescu

Info
Michel Foucault
Detalii produs
Michel Foucault
Michel Foucault

Filozof si istoric francez a carui opera, catalogata drept postmodernista sau poststructuralista, a avut puternice ecouri in filozofia si istoria stiintei, psihanaliza, sociologie etc.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.