Istoria nebuniei in epoca clasica

Michel Foucault

Istoria nebuniei in epoca clasica

Humanitas, Istorie, Psihologie & Antropologie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Michel Foucault a lasat o opera vasta si provocatoare, ordonata de cateva teme esentiale pentru societatea modema: nebunia, delincvena si instititutiile corespunzatoare, sexualitatea, „arheologia“ cunoasterii, raportul acesteia din urma cu puterea. Influenta lui intelectuala a fost comparata cu aceea a unui Kant sau Nietzsche: dupa fiecare dintre ei, subiectele de care s-au apropiat nu mai pot fi atinse in chip inocent.
In ciuda titlului, cartea nu este o istorie a nebuniei in secolele XVII-XVIII, pentru Foucault nebunia neexistand ca atare, nefiind o constanta antropologica. Problema centrala a lucrarii e aparitia a ceea ce autorul numeste „practicile“ – mai mult sau mai putin rationalizate, regularizate, constiente – care deseneaza conturul modern al nebuniei: discursul psihiatriei, nasterea azilului, institutionalizarea alienatilor. Iar la Foucault, „practica“ este deopotriva maniera de a gandi si de a actiona, de a spune si de a face. Asadar, cititorului i se pune la dispozitie o demonstratie complexa si solida, minutios sustinuta cu documente de arhiva si publicatii aproape uitate, care propune o imagine imprevizibila a nebuniei si, in consecinta, a ratiunii, a fiintei umane, a modernitatii.

Traducere din franceza de Mircea Vasilescu

Info
Michel Foucault
Detalii produs
Michel Foucault
Michel Foucault

Filozof si istoric francez a carui opera, catalogata drept postmodernista sau poststructuralista, a avut puternice ecouri in filozofia si istoria stiintei, psihanaliza, sociologie etc.

Comentarii

Istoria nebuniei adăugat de Humanitas
Buna ziua, As vrea sa stiu adăugat de ioana petcu (neverificat)

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.