Liberalisme si partide liberale in Europa

Pascal Delwit

Liberalisme si partide liberale in Europa

Humanitas, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Polis

Embed:

Liberalismul politic si partidele liberale din Europa au fost insuficient studiate de comunitatea stiintifica. In comparatie cu partidele socialiste, comuniste, de extrema dreapta si, recent, cele ecologiste, partidele liberale sunt, fara indoiala, una dintre rudele foarte sarace din literatura stiintifica a cercetarilor care se refera la actorii politici, asa cum o poate dovedi orice cercetare bibliografica elementara.
Cu toate acestea, liberalismul politic a fost doctrina de referinta pentru aparitia statului parlamentar, apoi a democratiei parlamentare, in secolele al XlX-lea si al XX-lea. In mai multe societati europene, organizatiile si partidele liberale au jucat un rol-cheie in tranzitia de la monarhiile absolute la constitutionalism. In perioada contemporana, multe partide liberale au jucat rolul de pivot al propriilor lor sisteme politice.


Una dintre ambitiile cartii de fata este aceea de a acoperi marile goluri din literatura consacrata spatiului politic ocupat de centru-dreapta si, in mod special, de liberali. In acest scop, studiul reuneste contributiile unor specialisti din mai multe tari, care abordeaza, dezvaluie si analizeaza istoria liberalismului politic, caracteristicile si evolutiile sale. Este examinata, de asemenea, esenta partidelor liberale europene din perioada contemporana: transformarea lor ideologica, parcursul electoral, performanta politica si starea lor actuala.

traducere de Radu Carp, Alexandra Ionescu, Filou Morar, Cristian Preda, Cornelia Runceanu, Silvia Marton si Miruna Tataru-Cazaban

Info
Pascal Delwit
Detalii produs
Pascal Delwit
Pascal Delwit Politolog belgian (n. 1961), profesor de stiinte politice la Universite Libre din Bruxelles. Activitatea stiintifica a lui Pascal Delwit este axata pe studiul partidelor politice din Belgia/Europa si pe analiza procesului electoral.

Lucrari recente:
Le parti social chretien. Mutations et perspectives (2002)
Liberalismes et partis liberaux en Europe (2002)

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.