Limba de lemn

Limba de lemn

Francoise Thom

Limba de lemn

Humanitas, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Societatea civilă

Embed:

„Dupa cum Biserica vie creata de bolsevici serveste la distrugerea religiei, falsele alegeri la dezamorsarea veleitatilor democratice, falsa legalitate la impiedicarea nasterii unui drept veritabil, tot astfel falsa limba blocheaza comunicatia si ingheata formarea unei societati civile care ar pune in pericol puterea comunista, atrage gandirea pe linii secundare, ridica obstacole in dezvoltarea unui subiect... Printre toti strigoii pusi in miscare de ideologie, limba–fantoma prezinta cel mai mare pericol.


Caci aceasta limba nu se multumeste sa ascunda realul, selectionand din acesta cateva obiective asupra carora ea focalizeaza raza mortala a ideologiei. Efortul sau de distrugere este infinit mai sistematic. El are in vedere un punct central, atat al gandirii, cat si al constiintei: prin concept, prin reprezentare, prin memorie, limba de lemn vizeaza intotdeauna principiul individuatiei, esenta lucrurilor si a fiintelor. Miscarea imprimata fenomenelor si conceptelor de dialectica antreneaza surparea inteligentei.“


Francoise Thom

traducere de Mona Antohi

Info
Francoise Thom
Detalii produs
Francoise Thom
Francoise Thom FRANCOISE THOM, stralucita eleva a lui Alain Besancon, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.