Mafia camatarilor

Malin Bot

Mafia camatarilor

Humanitas, Social / Colectia: Ziariştii

Embed:

La redactia unde lucreaza autorul ziarist vine o femeie care povesteste halul in care a ajuns din cauza unui camatar. I s-a luat casa dupa un an de infern in care a fost amenintata in toate modurile posibile. Spune ca este disperata pentru ca a pierdut totul si ca incercarile de a cere sprijin institutiilor statului au fost zadarnice. La capatul unui drum infernal prin sali de judecata si birouri de politisti si procurori femeia a ajuns „la ziar“. Cartea ziaristului timisorean Malin Bot abordeaza o lume despre care aproape toti am auzit, dar despre care stim foarte putine lucruri cu adevarat. Care sunt legaturile dintre camatari si asa-numitii „hoti de case“, in ce context a inflorit mafia aceasta, ce implicare au notarii publici si executorii judecatoresti?


Dincolo de cadru, este analizat „modul de operare“ comun, bandele si filierele implicate, reactiile autoritatilor si anchetele care ajung sa se blocheze inevitabil in hatisul legislativ incomplet. Apoi, licarirea de speranta ca acesti bancheri clandestini ar putea deveni infractori de drept comun o data cu aprobarea proiectului de lege prin care camataria ar redeveni o infractiune.


Ziaristul de investigatie se vede adesea plimbat dintr-o parte in alta, accesul la informatii pe aceasta tema ii este partial blocat, comisarii de la IGP declara camataria timisoreana un fenomen grav, politia judeteana spune apoi ca nu este vorba despre nici un fel de fenomen. Si totusi, seria de anchete jurnalistice a determinat o reactie in randul populatiei, multi au inteles cat pot fi de periculoase aceste „scheme financiar-juridice“, iar „cooperativa“ a ajuns sa cam ramana fara clientela.


Afacerile camatarilor au prosperat insa din cauza nepasarii, neglijentei, incompetentei si coruptiei, conchide autorul, oferind si un set de sfaturi practice de ordin judiciar pentru oricine ar fi tentat sa ia imprumuturi de la camatari cu precizarea ca respectarea lor ar putea sa reprezinte singurul antidot eficient impotriva escrocilor.

Info
Malin Bot
Detalii produs
Malin Bot
Malin Bot Malin Bot s-a nascut pe 26 august 1976, la Resita, unde a urmat cursurile unui liceu teoretic, dar la un profil indepartat de jurnalism: chimie-biologie. Primul contact cu presa a avut loc la varsta de 18 ani, cand s-a angajat reporter la postul local de televiziune, Terra Sat. A fost dragoste la prima vedere.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.