Închide Close
Manifestul fotbalist

Editura Humanitas

Traian Ungureanu, Manifestul fotbalist

Din categoriile sport

În colecția Arena

Cand sportul in general si fotbalul in special au parte de un observator de calibrul lui Traian Ungureanu, rezultatul este un spectacol de obicei mai izbutit decat cel din arena. Acum mai mult ca oricand, e nevoie de un ins lucid, perspicace si instruit, care sa puna lupa pe hibele competitiei sportive si sa traga semnalul de alarma cuvenit. Fara patetisme inutile, fara locuri comune, dar cu o precizie de chirurg si cu un farmec al stilului iesit din comun, Traian Ungureanu semnaleaza primejdiile de azi si de ieri ale sportului din Romania si din afara ei, avertizand totodata ca – fara un examen de constiinta in care crede tot mai putina lume – chiar si principiile inaltatoare ale olimpismului risca sa se erodeze si sa alunece pe o panta nedorita. In paginile Manifestului fotbalist isi face loc o galerie de mucava in care Dumitru Dragomir sta alaturi de Juan Antonio Samaranch, somnul ratiunii celor care se ocupa de gimnastica naste monstri cu codite si priviri goale, iar atletii claditi din muschi, tendoane si steroizi se infratesc in rele cu alaiul dambovitean al lui Mircea Sandu. Caustic, inspirat si util, demersul lui Traian Ungureanu nu este o tifla la adresa sportului, ci un balon de oxigen pe care gestionarii acestui domeniu trebuie doar sa vrea sa-l foloseasca.
Despre Traian Ungureanu

TRAIAN UNGUREANU (n. 1 martie 1958, Bucuresti) este unul dintre ziaristii romani de calibru. Absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti, specializarea romana-engleza, el scrie pentru inceput la revistele Amfiteatru si Viata studenteasca. Articolele lui se centreaza pe doua teme principale, politica si sportul, in care Traian Ungureanu vede forme de cultura in comunicare. Tentat si de domeniul literar, jurnalistul isi publica eseurile dedicate culturii literare si politice in Viata romaneasca, Romania literara si Caiete critice. De la sfarsitul anilor 1980 pana in 2003 continua aceste directii la BBC, unde este una dintre vocile pe care ascultatorii le asteapta cu interes si nerabdare. În 2003 are deja peste o mie de articole, cronici, editoriale si eseuri publicate in Evenimentul zilei, Romania libera, Opinia studenteasca, Orizont, Cuvantul si Contrafort. Face in continuare jurnalism radio, dar de data asta la Europa Libera. Din 2000 scrie la revista 22, din 2004 este detinator de rubrica la Idei in dialog, iar in 2005 devine senior editor la Cotidianul. E preocupat in continuare de lumea sportului, despre care scrie la inceput in Fotbal plus si ProSport, pentru ca din vara lui 2003 sa semneze in Gazeta Sporturilor. În acelasi an este laureatul pentru jurnalism al premiului acordat de Grupul pentru Dialog Social, in vreme ce Societatea Timisoara ii decerneazã Premiul Alexandra Indries. In 2004 debuteaza in volum la Humanitas cu Manifestul fotbalist, o carte dedicata analizei culturale a sportului.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Manifestul fotbalist
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 312
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0510-7
  • ISBN-10: 973-50-0510-7
  • Colecție: Arena
  • Domeniu: sport
  • Autor: Traian Ungureanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact