Manipularea prin presa

Sonia Cristina Stan

Manipularea prin presa

Humanitas, Social / Colectia: Ziariştii

Embed:

Obsesia manipularii prin intermediul presei este in egala masura justificata si aberanta. De multe ori, termenul de „manipulare“ este folosit impropriu, sunt lansate si multe teorii fanteziste („cineva ne vegheaza de sus“), dar practic mult prea des presa romana se misca periculos pentru marele public intre doua extreme: lipsa de profesionalism si manipulare.


Cartea Soniei Cristina Stan isi propune sa dezbata si sa analizeze prin exemple concrete acest fenomen, oferind si un suport teoretic bine ilustrat despre intregul lant informational: influentare, persuasiune, propaganda, advertising, intoxicare, hipnoza, spalarea creierului, comunicare neuro-lingvistica, dezinformare, manipulare. Si invita cititorul sa invete tehnicile de rezistenta la manipularea mediatica. Partea de analiza si chiar de sfaturi practice despre cum s-ar cuveni sa asimilam bombardamentul informational zilnic da o serie de exemple semnificative si expresive despre manipularea prin presa: opinia publica si opiniile individuale, informatia in presa romana si tratarea ei, ce ar trebui sa fie stirea, decuparea realitatii prin selectia stirilor, falsa stire, mistificarea voita sau involuntara, jurnalismul de opinie. Ar fi necesar un for de monitorizare a presei si sanctionare a manipularii? se intreaba autoarea. Probabil ca da, avand in vedere seria exemplelor legate de tehnicile cele mai diverse de manipulare si prin imaginea de televiziune, nu doar prin detaliile specifice presei scrise. Cartea merge mai departe si pune in lumina felul in care este manipulata opinia publica in campaniile electorale, ba chiar si la nivel international cand are loc si o manipulare a presei in conflictele grave de pe glob.

Info
Sonia Cristina Stan
Detalii produs
Sonia Cristina Stan
Sonia Cristina Stan Sonia Cristina Stan s-a nascut in 1972, la Buzau. A urmat cursurile de zi ale Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, pe care a absolvit-o in 2003. Face in prezent studii de psihologie si sociologie.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.