Închide Close

Editura Humanitas

Lidia Stăniloae, Moştenitoarea

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

„Am fost de mai multe ori întrebată ce m-a făcut să scriu un roman istoric despre înfiinţarea oraşului Freiburg. Am avut mai degrabă motive sentimentale. Atunci când soarta m-a adus tocmai aici, am fost mirată de asemănările dintre oraşul meu natal, Sibiu, bogat şi în tradiţii germane, pe care nu l-am putut uita niciodată, şi aceste locuri. De la fereastră văd munţii care-mi amintesc de natura de acolo, unde mi am petrecut copilăria fericită. Şi arhitectura celor două oraşe este asemănătoare, ceea ce este explicabil, dat fiind că landul Baden a fost vreme îndelungată sub dominaţie habsburgică, întocmai ca şi Ardealul.Dar am avut şi alte motive. Printre ele, fascinaţia istoriei unei familii princiare pragmatice, ducii Zähringer, numiţi «întemeietorii de oraşe», care au înfiinţat, pe lângă Freiburg, oraşe ca Villingen, de la izvoarele Dunării, Berna, Fribourg, din Elveţia, şi altele, cu o arhitectură specifică, cu o concepţie unitară, foarte precisă, neobişnuită pentru acele vremuri, sfârşitul primului mileniu, când se încheia o epocă, pentru a face loc alteia, noi." (Lidia STĂNILOAE)

Despre Lidia Stăniloae

LIDIA STĂNILOAE (1933–2017), fiică a parintelui profesor Dumitru Stăniloae și a soției sale Maria. Între 1951 și 1955 urmează cursurile Facultății de Fizică – Secția Fizică Atomică a Universității din București, fiind eleva academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare din România despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 lucrează în cadrul Facultății de Fizică și in calitate de cercetător la IFA. La arestarea tatălui său în 1958, este dată afară. Se căsătorește în 1958 și are un fiu, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 este profesor de fizică la Grupul Școlar de Chimie Alimentară din București. Își începe cariera literară in 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munții și Locul unde aștepți. Traduce din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge de Rilke și un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin. În 1984 emigreză împreună cu fiul său în Germania, lucrând în cadrul Universității din Freiburg. Publică in 1991 volumul Raiul inocenților la Editura Cartea Românească, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvantului, la Editura Humanitas. În 2006 apare, în limba germană, romanul istoric Zahringerblutt, având ca temă înființarea orașului Freiburg la 1120, lucrare care se bucură de mare interes în Germania. În 2009 publică volumul Memoriile unui fugar, iar în 2012 romanul Moștenitoarea, ambele la Editura Humanitas. În paralel, are o activitate intensă de conferențiar în Germania, Franta, Belgia ș.a.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Moştenitoarea
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 242
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3794-9
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Lidia Stăniloae

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact