Moartea tragediei

George Steiner

Moartea tragediei

Humanitas, Critică și Istorie Literară, Eseistică / Colectia: Seria de autor George Steiner

Embed:

Erudit de o impresionanta cuprindere interdisciplinara, George Steiner (n. 1929) s-a impus ca un pasionat comentator al culturii. Cele peste treizeci de volume pe care le-a publicat, cronicile aparute in periodice de mare autoritate si prelegerile tinute la universitati de prestigiu contureaza profilul complex al unui intelectual interesat deopotriva de critica literara, de analiza fenomenului lingvistic si de istoria si teoria culturii. [In acest ultim domeniu, Steiner s-a aplecat cu precadere asupra fenomenului cultural contemporan, incercand o redefinire a culturii in epoca noastra, epoca pe care, cu nedisimulat patetism, o pune sub semnul "post-culturii".]

La peste 45 de ani de la apritia ei (1961), Moartea tragediei continua sa fie o lectura obligatorie, incitanta atat pentru teatrolog, cat si pentru simplul iubitor al teatrului. Legand disparitia teatrului tragic de destramarea contextului mitic din care s-a nascut, in Grecia antica, si care l-a hranit pana in secolul al XVII-lea, Steiner arata ca, odata cu aparitia rationalismului cartezian si a teoriilor newtoniene, dramaturgul nu s-a mai putut referi la un sistem de credinte care sa sustina o viziune tragica a vietii. In epoca moderna, el a ajuns fie sa foloseasca "zdrentele vechilor mitologii", ceea ce a dus la imitatii palide si uneori penibile ale marilor tragici, fie sa recurga la confectionarea unor mitologii noi, personale, efort care a dat doar rezultate partiale si efemere, esentialmente incapabile sa coaguleze un adevarat teatru tragic.
Comentata de-a lungul anilor in termeni entuziasti, Moartea tragediei ramane o carte de referinta in dezbaterea privind posibilitatea teatrului tragic in epoca moderna.

Info
George Steiner
Detalii produs
George Steiner
George Steiner

GEORGE STEINER (n. 1929, Paris), scriitor şi lingvist franco-anglo-american, este cunoscut marelui public în special ca eseist, critic literar şi filozof.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.