N. Steinhardt si paradoxurile libertatii

George Ardeleanu

N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii

O perspectivă monografică

Humanitas, Filozofie, Istorie, Lucrări De Referinţă, Religie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:
Volum distins cu Premiul Special acordat de Uniunea Scriitorilor din România, 2009, Premiul „Observator cultural“, 2009 la categoria Critică/Istorie literară/Teorie literară şi cu  Premiul „G.Ibrăileanu“ pentru critică literară al revistei „Viaţa Românească", 2009

„Scrisă bine, cu îngrijire, cartea lui George Ardeleanu (la origine, o teză de doctorat) merită toată lauda noastră. De multă vreme n-am mai avut în mână o lucrare atât de serioasă şi pe care autorul să o scoată la iveală cu un efort atât de îndelungat, de ani şi ani de muncă. Nu e nici o urmă de superficialitate. Steinhardt avea, putem spune, tot dreptul să fie cercetat, om şi operă, în acest mod.“ (Nicolae Manolescu)

„Cât despre variabilele vieţii, ele ţin de «bietul om subt vremi» şi de un dostoievskianism incontrolabil al propriului destin. Cu o răbdare de Cenuşăreasă pusă să separe ce e bun de ce e rău, autorul monografiei ia unul câte unul fiecare bob al vieţii lui N. Steinhardt şi-l aşază în vasul cuvenit, ordonând un material pe care-l putem intui ca descurajant de haotic şi de risipit, la plecare. Iar aici George Ardeleanu n-a procedat ca mulţi autori de teze de doctorat care, conform definiţiei ironice a lui Umberto Eco, «mută nişte oseminte dintr-un mormânt în altul», sau dau «un nou ambalaj unui vechi conţinut», cum spune un prieten al lui Steinhardt, ci a făcut o sumă de descoperiri pe cont propriu, dintre cele care cer sagacitate.“ (Ioana Pârvulescu)

„Excepţionalul interes al cărţii lui George Ardeleanu derivă şi din faptul că atrage atenţia nu doar asupra înţelegerii relaţiei dintre «primul Steinhardt» şi «ultimul Steinhardt», ci şi a relaţiei dintre «primul Şora, Paleologu, Marino, Doinaş, Caraion... etc.», autori care trebuie contextualizaţi cu grijă, dacă vrem să fixăm corect nivelele referenţiale. Întreprinderea lui George Ardeleanu mi se pare, din acest motiv, exemplară. Şi este exemplară şi fiindcă George Ardeleanu se opreşte pe larg în arhive, caută şi descoperă documente, stăruie la CNSAS ca să afle asemănările şi deosebirile între «primul Steinhardt» şi celălalt Steinhardt, asupra căruia insistă exegeţii de ultimă oră, jurnaliştii preocupaţi de «scandalul» literaturii sau/şi al credinţei. Sau, pur şi simplu, o operă necesară bunei înţelegeri a ultimei jumătăţi de veac a scrisului românesc. Văd în teza lui George Ardeleanu o operă de cercetare, cu fericite intenţii de salubrizare a unei «istorii» prea interesate de parţializări, segmentări fanatice, partizane, implicit capabilă de falsuri cu consecinţe grave pentru înţelegerea ultimului secol al culturii române.“ (Cornel Ungureanu)

"Cartea lui George Ardeleanu, rezultatul unei cercetări pasionate, devotate şi oneste, este un model de monografie critică situată în fertila direcţie a istoriei ideilor. Oricine va dori să înţeleagă relaţia dintre intelectuali şi istorie în tulburele, însîngeratul veac douăzeci va avea enorm de cîştigat citind această splendidă lucrare.“ (Vladimir Tismăneanu)

  Dan C. Mihăilescu prezintă N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii (ProTV, „Omul care aduce cartea", 2009)

Info
George Ardeleanu
Recenzii
Detalii produs
George Ardeleanu
George Ardeleanu

GEORGE ARDELEANU s-a născut la 19 februarie 1961 (Silvaşu de Jos, judeţul Hunedoara). Este lector la Catedra de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Univerşităţii din Bucureşti, unde ţine un curs de literatura română.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.