Noi

Evgheni Zamiatin

Noi

Humanitas, Literatură / Colectia: Totalitarism şi literatura estului

Embed:

Noi – roman de factura fantastica si de anticipatie sociala, interzis in Uniunea Sovietica timp de aproape sapte decenii, a aparut initial in traducere engleza, la New York, in 1924. Noi constituie prima antiutopie-avertisment asupra pericolului pe care il reprezinta pentru om, pentru omenire statul totalitar comunist si structurile sale.

Intuitie? Corolar logic al unor semne incipiente? In romanul sau, scris in 1920, Evgheni Zamiatin construieste un tablou de-a dreptul vizionar, prefigurand in imagini de mare forta grotesc-satirica ceea ce va insemna in deceniile urmatoare actiunea sistematica, abrutizanta de „spalare a creierului“, atat de cunoscuta in tarile cu regim comunist.

Planul antiutopiei satirice antitotalitare din Noi se va regasi mai tarziu in romanele lui Huxley (Minunata lume noua, 1932) si Orwell (Ferma animalelor, 1945; 1984, 1945).
traducere de Inna Cristea

Info
Evgheni Zamiatin
Detalii produs
Evgheni Zamiatin
Evgheni Zamiatin

EVGHENI IVANOVICI ZAMIATIN s-a nascut in 1884 in orasul Lebedian, in familia unui preot. Dupa terminarea Facultatii de constructii navale in cadrul Institutului Politehnic din Petersburg (1908), este cooptat la catedra de arhitectura navala.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.