Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român

Nicoleta Ionescu-Gură

Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român

Humanitas, Istorie, Știinţe Sociale & Politică / Colectia: Istorie

Embed:

La peste şaisprezece ani de la căderea regimului comunist, în România, în structurile statului şi ale partidelor politice înfiinţate după 1989, se găsesc persoane care au făcut parte din nomenclatura regimului comunist.
Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze reorganizarea Partidului Muncitoresc Român, care s-a făcut după o schemă impusă de Moscova, şi mecanismele constituirii, după modelul stalinist, a nomenclaturii în Republica Populară Română.
Având convingerea că istoria trebuie cunoscută pentru a nu fi repetată, lucrarea se adresează atât unui cititor strict specializat, cât şi publicului larg, de fapt tuturor românilor, în special celor nostalgici după regimul comunist, deorece încearcă să prezinte mecanismul exercitării puterii în anii regimului „democrat-popular" şi faptul că regimul, care se declara apărătorul celor săraci şi cu origine socială muncitorească, a fost bun numai pentru cei de la vârful partidului. Opinia publică din România trebuie să ştie cum se exercita mecanismul puterii în regimul comunist, mai cu seamă că acest mod de conducere a fost acelaşi în toate ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, intrate în sfera de influenţă sovietică la sfârşitul anilor '40 ai secolului XX.

- Aparatul CC al PMR - instrument în realizarea politicii partidului şi în impunerea controlului asupra întregii societăţi
- Nomenclatura CC al PMR
- Organizarea privilegiilor nomenclaturii CC al PMR
- Învăţământul de partid - mijloc de îndoctrinare politică şi sursă generatoare de nomenclatură
- Lista documentelor

Info
Nicoleta Ionescu-Gură
Detalii produs
Nicoleta Ionescu-Gură
Nicoleta Ionescu-Gură

NICOLETA IONESCU-GURĂ s-a născut la 19 mai 1969, în Urziceni, Ialomiţa, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2003). Studii postuniversitare de specializare în drept internaţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.