Închide Close

Editura Humanitas

Peter Mansfield, O istorie a Orientului Mijlociu

Revizuită și actualizată de Nicolas Pelham

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Cartea lui Peter Mansfield este unanim considerată una dintre cele mai autorizate sinteze de istorie a Orientului Mijlociu. Autorul, diplomat, apoi jurnalist, a petrecut mulţi ani în această tumultuoasă zonă a lumii în care, de milenii, musulmanii, creştinii şi israeliţii îşi dispută stăpånirea unor teritorii în mare parte aride, dar esenţiale pentru identitatea lor culturală şi religioasă. Avånd privilegiul de a cunoaşte direct puternicele frămåntări ale unei lumi atåt de diferite de Europa, autorul a avut şi mijloacele de a elabora pentru publicul occidental un ghid de înţelegere a complicatei istorii a regiunii. Rezultatul este o istorie admirabil alcătuită, surprinzător de limpede, care începe cu vremurile biblice şi care devine alertă, luxuriantă şi bogată în observaţii economice, sociale şi culturale odată cu expediţia pornită în 1798 de Napoleon în Egipt şi în Siria. Vom vedea cum, în două sute de ani, din vechile provincii ale Imperiului Otoman s-au ridicat statele care nici astăzi nu şi-au găsit liniştea şi configuraţia definitive, oscilånd între tradiţia islamică şi modernitatea occidentală. Vom descoperi rădăcinile fundamentalismului islamic şi efectele sale în Israel, în lumea arabă şi mai ales în Siria, odată cu izbucnirea războiului civil în 2011.

O postfaţă semnată de Valentin Naumescu, specialist în relaţii internaţionale, completează capitolele cu care Nicolas Pelham a adus la zi volumul, oferind informaţii şi explicaţii despre înfricoşătoarea entitate căreia în fiecare zi emisiunile de ştiri îi spun, pur şi simplu, Statul Islamic.

„Volumul de faţă aduce celor interesaţi de trecutul Orientului Mijlociu o perspectivă echilibrată, dar nu lipsită de optica britanică, substanţială, dar nu abundånd în detalii, riguros fundamentată, dar nu fără o doză de intuiţie relaxată asupra proceselor politice ale regiunii. Este cu adevărat nevoie de o capacitate de sinteză ridicată, de un acut simţ al esenţialului şi de o concizie a naraţiunii de tip jurnalistic pentru a acoperi în aproximativ cinci sute de pagini o poveste atåt de densă şi atåt de bogată în evenimente relevante.“ (Valentin NAUMESCU)

„Cea mai bună privire de ansamblu asupra evenimentelor politice, rivalităţilor regionale şi aspectelor economice din lumea arabă contemporană.“ (The Washington Post Book World)

Despre Peter Mansfield

PETER MANSFIELD (1928–1996) s-a născut în India, la Ranchi. A făcut studii la Winchester şi la Cambridge. În 1955 a intrat în Foreign Office şi a plecat în Liban pentru a urma cursuri de limba arabă la Middle East Centre for Arabic Studies În 1956, în urma crizei Suezului, a demisionat din Foreign Office, dar a rămas la Beirut în calitate de jurnalist specializat pe probleme politice şi economice. A editat periodicul Middle East Forum şi a fost corespondentul unor publicaţii importante precum Financial Times, The Economist, The Guardian, The Indian Express. Între 1961 şi 1967 a fost corespondentul la Cairo al ziarului Sunday Times. După 1967, a lucrat la Londra, dar a vizitat de multe ori Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, iar în anul universitar 1971–1972 a ţinut un curs despre viaţa politică din ţările Orientului Mijlociu la Willamette University, Oregon, SUA. A editat volumele The Middle East: A Political and Economic Survey şi Who’s Who in the Arab World. Este autorul volumelor Nasser’s Egypt, Nasser: A Biography, The British in Egypt, The Ottoman Empire and Its Successors, Kuwait: Vanguard of the Gulf şi The Arabs – titluri de referinţă în orice bibliografie a domeniului.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: O istorie a Orientului Mijlociu
  • Subtitlu: Revizuită și actualizată de Nicolas Pelham
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Pagini: 536
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-5076-4
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Peter Mansfield
  • Postfaţă: Valentin Naumescu
  • Traducere: Cornelia Dumitru

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact