Închide Close
Omul si multimea

Editura Humanitas

José Ortega y Gasset, Omul si multimea

Din categoriile filozofie

În colecția Seria Eseu

„Sociologia este pentru Ortega teorie a societatii. Ceea ce inseamna teorie a vietii colective, a vietii sociale. Dar tocmai aici e problema: nu o putem intelege daca nu suntem pe deplin lamuriti ce anume vrea sa insemne «viata». Teoria «vietii» colective nu este decat un capitol din teoria generala a vietii umane, care este, de la bun inceput, a mea, adica viata individuala sau personala, pana intr-atata, incat ne putem intreba cum ar putea fi numita viata cea care nu este asa ceva – precum cea colectiva sau istorica –, de unde si ghilimelele pe care le-am folosit. Daca vrem sa facem sociologie, daca pretindem sa stim ce este societatea, trebuie sa ne interogam asupra «vietii» colective sau sociale, ceea ce ne trimite la teoria vietii umane, la acea doctrina despre viata umana evocata in finalul Revoltei maselor, si care nu este, nici mai mult, nici mai putin, decat metafizica. Aceasta e tema din Omul si multimea si asa trebuie citita aceasta carte daca nu vrem ca intregul efort intelectual enorm pe care l-a facut Ortega pentru realizarea ei sa fie doar osteneli zadarnice ale dragostei.“ Julian Mariastraducere de Sorin Marculescu
Despre José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid. Prietenie stransa, dar accidentata, cu Miguel de Unamuno (din 1903). Doctorat in filozofie: "Spaimele anului 1000", 1904. Intre 1905 si 1908, stagii de studiu la cateva universitati din Germania: Leipzig (unde preda Simmel), Berlin si, in fine, Marburg am Lahn (va reveni aici si in 1911), unde profesau Hermann Cohen si Paul Natorp; coleg si prieten cu Nicolai Hartmann, Paul Scheffer si Heinz Helmsoeth. Profesor la Escuela Superior del Magisterio (1908-1910), colaboreaza la El Faro si El Imparcial. Casatorit cu Rosa Spottorno, vor avea trei copii. Din 1910, profesor titular de metafizica la Universitatea din Madrid, unde va preda timp de douazeci si cinci de ani. Fondeaza Liga de Educacion Politica Espanola (cu Manuel Garcia Morente, Antonio Machado, Ramiro de Maeztu, Ramon Perez de Ayala, Manuel Azana etc., 1914). In acelasi an, membru al Real Academia de Ciencias morales y politicas. Intemeiaza in 1915 revista Espana (cu Azorin, Eugenio d'Ors etc.). Intemeiaza El Sol; prima calatorie in Argentina (1917). In 1923 fondeaza Revista de Occidente (va aparea pana in iulie 1936, reapare din 1961), si Biblioteca de Ideas del siglo XX. A doua calatorie in Argentina (1928). 1929: demisioneaza temporar de la catedra, ca protest fata de Primo de Rivera, si preda la Universidad Libre. In 1930 se alatura, cu Unamuno, Maranon, Perez de Ayala etc., miscarii republicane; un an mai tarziu este deputat de Leon in Cortes-ul republican. Din 1932 se retrage treptat din politica. La izbucnirea Razboiului civil (august 1936) se refugiaza succesiv in Franta, Argentina si Portugalia. Revine definitiv la Madrid (1946), evitand orice colaborare cu Franco. In 1948 intemeiaza, cu discipolul sau Julian Marias, Instituto de Humanidades. Participa (iulie 1949) la centenarul Goethe de la Aspen (Colorado). In acelasi an (august-septembrie), conferinte la Berlin, Hamburg si Stuttgart, apoi la Edinburgh, Darmstadt, Baden Baden si Munchen (1951-1954). Este sarbatorit solemn in 1953. Moare la Madrid (17 octombrie 1955).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Omul si multimea
  • An apariție: 2001
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 256
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0208-6
  • ISBN-10: 973-50-0208-6
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: José Ortega y Gasset

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact