Închide Close
Ortodoxia si incercarea comunismului

Editura Humanitas

André Scrima, Ortodoxia si incercarea comunismului

„Comunismul este esentialmente harazit crestinismului; chiar fara sa ne-o marturiseasca explicit, chiar daca se preface ca dispretiuieste crestinismul si ca este interesat de alte lucruri, «mai serioase si mai insemnate» (progresul social, nivelul economic, lupta de clasa etc.), tinta lui adanca si statornica este lumea valorilor crestine, pe care le maimutareste, pe care le ataca pentru a le arata carentele, pentru a le sluji fara sa vrea, amintindu-ne de ele si reinsufletindu-le.“

Scrima incearca sa descrie comunismul ca pe un ciorchine de manifestari difuze, distingand cu o adevarata deosebire a duhurilor intre situatii si stari diferite. Cititorul va parcurge pe nerasuflate textele prezentului volum, simtind ca ele curg nemijlocit din experienta asumata a unei constiinte limpezi a ortodoxiei romanesti: comunismul, afirma Scrima in una din formulele lui abisale, „te sileste sa intelegi in ce grad este iminenta in istorie Apocalipsa, cat de implicata in timp este vesnicia. Comunismul ofera constiintei crestine oglinda intunecata a propriei ei imagini, locul in care aceasta isi poate contempla caderea.“ (Vlad Alexandrescu)

Volum ingrijit de Vlad AlexandrescuTraduceri de Vlad Alexandrescu, Lucian Petrescu, Miruna Tataru-Cazaban

Despre André Scrima

ANDRÉ SCRIMA (1925, Gheorgheni – 2000, Bucureşti). Monah, membru al Grupului de la Antim („Rugul Aprins“), arhimandrit al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol, reprezentant personal al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II (1963–1965); membru şi inspirator, din 1959, al comunităţii monastice ortodoxe de la Deir-al-Harf, Liban. Studii, la Bucureşti, de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959 e doctorand la Benares, India, cu o teză despre „The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta“. Profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea Catolică Saint-Joseph, Beirut (1968–1989) şi la Universitatea Maronită Saint-Esprit, Kaslik, Liban. A fost membru al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase şi Filozofie a Ştiinţei de la Bruxelles şi Senior Fellow al Colegiului Noua Europă – Institut de Studii Avansate, Bucureşti.Volume publicate în România: Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană, cu o prefaţă de Andrei Pleşu, Humanitas, 1996, 2000; Comentariu la Evanghelia după Ioan (partea a doua), Humanitas, 2003; Despre isihasm, Humanitas, 2003; Teme ecumenice, Humanitas, 2004; Duhul Sfânt şi unitatea Bisericii. Jurnal de conciliu, cuvânt înainte de Olivier Clément, prefaţă de H.-R. Patapievici, Anastasia, 2004; O gândire fără ţărmuri. Lucrările colocviului dedicat lui André Scrima, organizat de Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate şi de Institutul Ludwig Boltzmann pentru studiul problemelor religioase ale integrării europene (Bucureşti, 24 ianuarie 2004), Humanitas, 2005; Antropologia apofatică, Humanitas, 2005; Biserica liturgică, Humanitas, 2005; Comentariu integral la Evanghelia după Ioan, Humanitas, 2008; Ortodoxia şi încercarea comunismului, Humanitas, 2008; Experienţa spirituală şi limbajele ei, Humanitas, 2008.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ortodoxia si incercarea comunismului
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 472
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1815-3
  • ISBN-10: 978-973-50-1815-3
  • Colecție: Seria de autor André Scrima
  • Domeniu: Știinţe sociale & politică, religie
  • Autor: André Scrima
  • Ediţie îngrijită de: Vlad Alexandrescu
  • Traducere: Lucian Petrescu, Vlad Alexandrescu, Miruna Tătaru-Cazaban

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact