Închide Close

Editura Humanitas

Timothy Snyder, Pământul negru

Holocaustul ca istorie și avertisment

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Traducere de Adina Avramescu

Un concept pretins științific – rasa. O viziune asupra lumii în care totul se reduce la o luptă „naturală“ pentru resurse. Denunțarea universalismului umanist drept instrument de pervertire și subminare a acestei așa-zise ordini firești. Aceste câteva idei au dezlănțuit o campanie de ucidere în masă fără precedent și un război cu peste 60 de milioane de victime. Când ne gândim la atrocitățile naziste, „cum a fost posibil?“ pare a fi întrebarea în continuare deschisă, pentru că astăzi considerăm că știm ce a fost Holocaustul. Într-o sinteză impresionantă prin volumul documentării și profunzimea analizei, Timothy Snyder demontează stereotipuri și reformulează convingător avertismentul perpetuu cuprins în istoria acestei tragedii. La originea nebuniei genocidare a unei națiuni subjugate de un conducător malefic s-au aflat anxietăți și aspirații comune: teama de penurie, dorința de confort. Naționalismul și frustrările germanilor au fost exploatate de Hitler și puse în slujba unui proiect anarhic-zoologic. Camerele de gazare au apărut abia după ce milioane de evrei pieriseră în Europa Centrală și de Est, de cele mai multe ori împușcați la marginea unor gropi comune.Nu e întâmplător că Holocaustul a început în zonele invadate de Germania după ce fuseseră ocupate de sovietici. Pe urmele investi¬gației din Tărâmul morţii, Timothy Snyder arată că „soluția finală“ a fost mai ușor de aplicat acolo unde statele fuseseră distruse deja de primul ocupant. În pofida a ce se crede îndeobște, mecanismele birocratice au fost mai curând o piedică în calea crimei, iar șansele de supraviețuire au fost mai mari acolo unde structurile statale au rămas în picioare. Zguduitoare prin istoria pe care o spune, provocatoare prin interpretările propuse și relevând conexiuni neliniștitoare cu lumea de azi și cu cea de mâine, Pământul negru evocă deopotrivă poveștile dramatice ale victimelor și figurile dătătoare de speranță ale eroilor salvatori.

„În parte istorie, în parte teorie politică, Pământul negru e o reinterpretare avizată și provocatoare.“ (HENRY KISSINGER)

Despre Timothy Snyder

TIMOTHY SNYDER este profesor de istorie la Universitatea Yale. Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Oxford şi a beneficiat de burse de cercetare la Paris, Viena, Varşovia, precum şi la Harvard. Toate cele patru cărţi ale sale apărute înaintea volumului Tărâmul morţii au primit premii, printre care Premiul George Louis Beer, pentru volumul The Reconstruction of Nations: Poland, Ukraine, Lithuania, Belarus, 1569-1999, şi Premiul Pro Historia Polonorum, pentru volumul Sketches from a Secret War: A Polish Artist's Mission to Liberate Soviet Ukraine. Cea mai recentă lucrare a sa este volumul The Red Prince: The Secret History of a Habsburg Archduke (2008).

 

Fotografia autorului © Ine Gundersveen

Recenzii

„Timothy Snyder oferă o perspectivă nouă asupra originilor intelectuale ale Holocaustului, situând genocidul lui Hitler în politica și diplomația Europei din anii 1930. Pământul negru e o lectură obligatorie pentru toți cei interesați de această istorie cumplită.“ (ANNE APPLEBAUM)

„O impresionantă reevaluare a Holocaustului, care îi provoacă pe cititori să reconsidere lucruri pe care le considerau bine știute.“ (The Economist)

„În Pământul negru, o carte de maximă importanță, Snyder ne impune o privire inedită asupra acestor crime copleșitoare. Scris cu o onestitate intelectuală fără compromisuri, noul său studiu duce analiza mult mai de¬parte decât Tărâmul morții, arătând cum două regimuri criminale s-au alimentat reciproc.“ (The Sunday Times)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Pământul negru
  • Subtitlu: Holocaustul ca istorie și avertisment
  • An apariție: 2018
  • Ediție: I
  • Pagini: 480
  • Format: 14,5x22,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-5924-8
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Timothy Snyder
  • Traducere: Adina Avramescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact