Pe scara din dos a filozofiei

Wilhelm Weischedel

Pe scara din dos a filozofiei

Humanitas, Eseistică / Colectia: Tratate/Referinţe

Embed:

Potrivit opiniei comune, daca vrei sa cobori statura unei personalitati culturale e de ajuns sa spui ca a avut o banala viata omeneasca: aceleasi necazuri, aceleasi slabiciuni, aceeasi moarte ca noi toti.


Wilhelm Weischedel demonstreaza superficialitatea unei asemenea opinii, abordand filozofia si 34 din numele ei celebre „pe scara din dos“, acolo unde il intalnesti pe stapanul casei asa cum este el in realitate, neinvesmantat in haine de parada si nepurtand o masca distinsa. Autorul nu se lasa tentat de schemele psihologice, care fac uz de orice amanunt biografic (o stramtorare financiara, o deceptie erotica, o stare depresiva) spre a explica o intreaga opera. Nici nu isi propune sa arate ceea ce stie oricine – ca marii filozofi au fost totusi oameni. Dimpotriva, Weischedel reuseste sa demonstreze ca exista oameni care isi pot depasi conditia biologica, viata lor devenind un reflex al operei. Aflata la granita dintre literatura de popularizare a filozofiei si exegeza de specialitate, cartea de fata vorbeste despre Aristotel, Platon, Augustin, Toma d'Aquino, Schopenhauer, Nietzsche, Wittgenstein sau Heidegger altfel decat am fost obisnuiti.
traducere de Emil Badici si Ionel Zamfir

Info
Wilhelm Weischedel
Detalii produs
Wilhelm Weischedel
Wilhelm Weischedel

WILHELM WEISCHEDEL s-a născut în 1905 la Frankfurt pe Main și s-a stins din viață în 1975 la Berlin. A studiat teologia evanghelică, filozofia și istoria la Marburg. A obţinut titlul de doctor în filozofie în 1932 (la Freiburg), funcţionând din 1945 ca profesor universitar la Tübingen.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.