Perspectiva inversa si alte scrieri

Perspectiva inversa si alte scrieri

Pavel Florenski

Perspectiva inversa si alte scrieri

Humanitas / Colectia: Gânditori ruşi

Embed:

Descoperit in Occident la citeva decenii dupa moarte si redescoperit in Rusia sa natala abia dupa 1990, Pavel Florenski e unul dintre cei mai originali si indrazneti ginditori rusi ai acestui secol. A fost o personalitate culturala eminamente eclectica: un preot interesat de matematicile pure, un teolog modern si erudit, preocupat de istoria artei, epistemologie si logica simbolica. Opera sa capitala, La cumpana gindirii, ramasa in stadiul de proiect, caci Parintele Pavel a fost arestat de autoritatile staliniste in 1933 si impuscat patru ani mai tirziu, urma sa fie sinteza acestor preocupari atit de diverse.

Volumul de fata reconstituie acele sectiuni din vasta sinteza proiectata de Florenski referitoare la lingvistica si teoria artei. Din primul domeniu au fost alese studiile „Stiinta ca descriere simbolica“ si „Antinomia limbii“ – piesa centrala a contributiei ginditorului rus la cercetarea limbii –, iar din al doilea mult discutatul eseu „Perspectiva inversa“ si o serie de fragmente din prelegerile lui Florenski asupra problemei spatiului in opera de arta.
traducere de Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu, Ana-Maria Brezuleanu

Info
Pavel Florenski
Detalii produs
Pavel Florenski
Pavel Florenski Descoperit in Occident la cateva decenii dupa moarte si redescoperit in Rusia sa natala abia dupa 1990, Pavel Florenski (1882–1937) este unul dintre cei mai originali si indrazneti ganditori rusi ai acestui secol.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.