Pianistul

Wladyslaw Szpilman

Pianistul

Humanitas / Colectia: Raftul întâi

Embed:

La 23 septembrie 1939, un tanar pianist evreu canta live la radioul din Varsovia Nocturna in do minor a lui Chopin. Muzica inceteaza brusc, odata cu primele expiozii ale bombelor germane lansate asupra Poloniei. Asa incepe moartea unui oras - si tragedia umana care a marcat deja doua secole. Dupa sase ani, muzica reincepe: aceeasi Nocturna, cantata la un pian dezacordat, reuseste sa salveze viata unui om, care poarta cu sine povara memoriei celorlalti.

Publicate initial in Polonia, in 1945, apoi interzise de autoritatile comuniste, memoriile pianistului evreu Wladyslaw Szpilman, documente ale supravietuirii sale miraculoase in ghetoul varsovian, raman una dintre cele mai socante evocari ale Holocaustului. Intr-un microcosm traumatic, asupra caruia planeaza neintrerupt spectrul lagarului de concentrare, pianistul este tinut in viata, printr-o stranie intorsatura a sortii si ca suprema ironie, de un capitan german meloman. "Nu suntem eroi", spune unui dintre personajele cartii, "ci doar niste oameni ca toti ceilalti, care nu pot inceta sa spere."

"Intr-un limbaj discret, care-l apropie mai curand de sobrietatea lui Primo Levi decat de accentele morale ale lui Elie Wiesel, Szpilman ramane un cronicar lucid al experientelor prin care trece, relatate pe tonul neutru al unor trairi inca incomplet asimilate la data scrierii acestui text - un ton in care nu primeaza dorinta de a (se) razbuna, ci aceea de a intelege."

Publishers Weekly"Pianistul este povestea pe care am cautat-o toata viata..."

Roman Polansky
Traducere din engleza de Mona Antohi

Info
Wladyslaw Szpilman
Detalii produs
Wladyslaw Szpilman
Wladyslaw Szpilman Wladyslaw Szpilman s-a nascut la Sosnowiec in 1911. A studiat pianul la Varsovia si Berlin (cu Arthur Schnabel) si compozitia (cu Franz Schreker). Revenit la Varsovia in 1933, si-a castigat notorietatea ca pianist si compozitor de muzica clasica si de jazz. Din 1935 a devenit pianist la Radio Polonia.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.