Pilat din Pont

Roger Caillois

Pilat din Pont

Humanitas, Literatură / Colectia: Cartea de pe noptieră

Embed:

In zori, Pilat a fost anuntat aproape in acelasi timp de arestarea lui Iisus si de prezenta lui Ana si a lui Caiafa, care-i cereau de urgenta o intrevedere... Asa incepe romanul. Istoria nu putea sa fie altfel decat a fost: magistratul decide crucificarea lui Iisus si din jertfa aceasta se nasc doua mii de ani de istorie crestina. Si totusi: un autor modern are curajul unei blasfemii literare. Roger Caillois imagineaza nu o alta poveste, ci un alt final. Romanul pe care il scrie are profunde implicatii teologice. Pilat, maruntul personaj din Evangelii, dovedeste forta unui gest care schimba cursul Istoriei – decide eliberarea lui Iisus. Crestinismul nu a mai existat.
Simplu joc literar? Un gest in aparenta marunt schimba povestea in care traim. Inconjurat de discipoli, Iisus moare la o varsta inaintata, propovaduind o invatatura care n-a ajuns pana la noi, pentru ca noi nu am existat asa cum ne stim.
Manat de legi doar lui Dumnezeu cunoscute, sufletul omului isi e propriul stapan. Trecutul nu putea fi altfel decat a fost. Dar forta gestului ne apartine.

Info
Roger Caillois
Detalii produs
Roger Caillois
Roger Caillois

In 1972, sub cupola Academiei franceze, proaspatul academician Roger Caillois (1913-1978) era intampinat de catre Rene Huyghe cu vorbele: „Sunteti, domnule, unul dintre cele mai curioase spirite ale vremii noastre, unul dintre cele mai autonome.“ Scriitor, sociolog si antropolog, Caillois si-a dedicat intreaga curiozitate si independenta de gandire decriptarii universului.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.