Platon. Filozofie si cenzura

Platon. Filozofie si cenzura

Andrei Cornea

Platon. Filozofie si cenzura

Humanitas / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Mai intai, daca este adevarat ca filozofia s-a infatisat mai modesta decat speram si credeam candva, e tot la fel de adevarat ca si omul insusi se infatiseaza mai modest decat eram doritori sa-l vedem. Amandoi esueaza cumva, raman mai prejos decat ar fi fost ideal. Dar esecul filozofului si al filozofiei este asemenea mortii eroului tragic – intrata in esentialitate –, in timp ce esecul nostru, al celorlalti, este derizoriu si anonim ca moartea de rand. Proportia dintre termeni se pastreaza, asadar, chiar daca termenii ei insisi pierd din valoare in absolut. Putem deci iubi filozofia ca si pana acum.


In al doilea rand, lupta dar si complicitatea filozofiei cu diferitele tipuri de cenzura au mutat si muta, cu necesitate, reperele lumii. Filozofia n-a fost niciodata contemplatie dezinteresata si n-a trebuit sa-l astepte pe Marx pentru a invata sa se opinteasca la roata istoriei si a-i modifica cursul. Nu denigreaza cu adevarat filozofia decat cel ce o socoteste inutila. Pana si cenzura, care adesea se straduieste sa-i puna piedici, ii arata prin chiar aceasta un involuntar respect.


In sfarsit, mai cred ca, incercuiti cum suntem de atatea anxietati, nesiguri pe toate dar nedorind nici sa ne predam cu totul nesigurantei, lipsiti de raspunsurile decisive din partea cerului si a pamantului dar perseverand in a le cauta, adesea nu ne mai ramane altceva de facut decat sa intreprindem ocoluri spunandu-ne unii altora, dar si noua insine fel de fel de povesti. Dintre acestea, unele sunt mai scurte si mai simple, altele sunt mai lungi si mai elaborate. Exista si cateva foarte cuprinzatoare si ele au o precadere implicita, fiindca le includ in povestea lor pe toate celelalte. Am numit filozofia.

Info
Andrei Cornea
Detalii produs
Andrei Cornea
Andrei Cornea

ANDREI CORNEA s-a născut în 1952. Licenţă în istoria şi teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licenţă în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1994). Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă (1976–1987).

Comentarii

Update adăugat de Humanitas
update adăugat de Adela Pop-Cîmpean (neverificat)

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.